Ondrej Petričko Rôzne

Michalovčanov ráno prekvapili špinavé autá: Pokryl ich saharský piesok

Špinavý dážď sa vo štvrtok ráno postaral o nie príliš príjemné prekvapenie. Michalovčania mali autá pokryté pieskom z ďalekej Sahary. Toto „prekvapenie“ potešilo zrejme len autoumyvárne.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčanov ráno prekvapili špinavé autá: Pokryl ich saharský piesok
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Saharský prach a piesok sa dostal do oblačnosti, ktorá vďaka južnému prúdeniu priniesla nad východné Slovensko nočné zrážky, po ktorých ostali prachové stopy. To je dôvod, prečo si mnohí motoristi na východnom Slovensku po nočnom daždi našli na svojich autách jemný piesok a prach. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Silný vietor v oblasti Lýbie a západného Egypta vyniesol v utorok do ovzdušia veľké množstvo prachu a piesku. Vďaka prevládajúcemu južnému prúdeniu sa dostal nad Stredozemné more, do blízkosti juhu Talianska a západ Grécka. V stredu jeho časť prenikla ďalej do vnútrozemia nad Balkán (napr. Srbsko) a v noci nad Maďarsko, pričom druhá časť prachu sa vďaka odlišnému prúdeniu nad Gréckom dostala zase nad Turecko.

Meteorologická situácia spôsobujúca presun saharského pachu a piesku nad Európu alebo Slovensko nie je zriedkavá. Samozrejme, každá malá slovenská lokalita nezaregistruje saharský prach v zrážkach každý rok, ale v rámci Slovenska je možné hovoriť o jeho každoročnom výskyte.

Zdroj: SHMÚ

Špinavý dážď v Michalovciach
3
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM