Veronika Ondo-Cholewová Rôzne Rôzne

Michalovčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýba ani knedľa z Tatry!

Legendárne obchody, ktoré ovplyvnili našu mladosť či detstvo. Michavčania si zaspomínali na hračkártsvo, cukrovinky, či papierníctvo. V spomienkách nechýbala ani knedľa z Tatry.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýba ani knedľa z Tatry!
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám priniesli článok Slovakotex, Šíravan…5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Michalovciach. Na našom facebooku sa však po uverejnení strrhla vášnivá diskusia. Mnohým sa oživili spomienky a zoznam obľúbených obchodíkov a obchodov sa tak rozšíril.

Elán

Bývalý obchodný dom Elán v centre Michaloviec chátra už viac ako desať rokov. Jedna z najškaredších budov, ktoré dnes špatia centrum Michaloviec, patrila k top budovám. Mala niekoľko poschodí s rozličným tovarom. Tak matne si Michalovčania spomenú ešte na papierníctvo, či drogériu..Do Elánu viedli veľké schody a človek tam našiel takmer všetko. Ako je verejne známe, dnes v budove nie je nič…a budova chátra. Michalovčanka Veronika si pri socializme hneď spomína na Elán: „Dnes tam už nič nie je.“ Zostal však nápis, ktorý pripomína, čím bola budova kedysi. V časti, kde bol v minulosti nápis Dom potravín, sú v strede menšie predajne.

Mladosť

Hráčkárstvo vášho detstva. Skvelý obchod najmä pre deti, ktoré tam chodili uprosíkať svojich rodičov. Vždy nové hračky, veľké plyšáky a detský džavot, ale aj dospelí, ktorí sem chodili vyberať darčeky pre najmenších. Neskôr pribudlo k hračkárstvu papiernícvo a oveľa neskôr aj drogéria. Na Mladosť si spomínajú takmer všetci, či už v Michalovciach bývali alebo sem chodili z okolitých obcí. Aj keď dnes už Mladosť nestojí na svojom mieste a vystriedali sa tam iné predajne, ľudia stále hovorovo nazývajú toto miesto ako Mladosť a stretávajú sa pri Mladosti, i keď oficiálne nesie budova už iný názov. „Mladosť, hračkárstvo môjho destva,“ napísala nám Miša.

Knedľa z Tatry, bistro, labužník

Niektorí z vás si pri časoch socializmu spomenili na labužník. Cukrovinky, zákusky, torty, šľahačkové poháre. Kto by ich nemiloval v starom dobrom labužníku, ktorý existoval už v tých časoch, si pochutnávali mnohí. Slavomíra nám na našom faceboku Michalovce24 pripomenula časy minulé takto: „Labužník, Bažant, Leninka.. chodila som do Tatry kupovať knedľu. To boli časy.“

Matej si zase spomenul na bistro a istého Jožka: „Jožko Brouzi, čo bol stále v bistre a čítal časopis Kvety dole hlavou.“ Mária si tiež pamätá bistro: „Bistro, Hotel park grand,“ dodala.

Potraviny Dodo, Šírava, obuv

Dodo alebo Jednotu nám pripomenul náš čitateľ Michalovce24. Okrem potravín, ktoré dnes nesú iný názov si Michalovčanky zaspomínali aj na Šíravan, kde robiili. „V jednom takom socialistickom obchode som robila,“ napísala Ľubica. Čitateľka Paulína sa k nej pridala: „Aj ja.“ Cez náš facebok sa tak stretli bývalé kolegyne. „Teba som už roky nevidela…ved sme spolu robili…v Šira­vane.“ Naša čitateľka Tonka si zase spomenula na veľkú obuv oproti Býkovi.

Môže vás zaujímať:

Michalovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?

Slovakotex, Šíravan…5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Michalovciach

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM