Veronika Ondo-Cholewová Rôzne Rôzne

Michalovce a jeho okolie už zaujali mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?

Raz za dlhý čas si nájdu cestu do nášho kraja aj filmári. Rovnako zahraniční, ale aj domáci. Michalovce a jej bezprostredné okolie sa tak môže pochváliť miestami, kde vznikali aj klasiky. Prečítajte si, ktoré filmy, či scény natočili v našich kútoch, spomeniete si ešte na ne?

Ilustračný obrázok k článku Michalovce a jeho okolie už zaujali mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?
Zdroj: Dnes24.sk

Nie až tak dávno sme písali celovečernom filme, ktorý sa nakrúcal v rekreačnom stredisku Lúč na Šírave. Točil sa tam film podľa knihy Piata loď. Priamo v Michalovciach alebo jeho blízkom okolí, vzniklo viacero známych filmov. Spomeniete si ešte na ne?

Piata loď na Šírave

Na mieste bola aj režisérka Iveta Grófová. Román Piata loď získal v roku 2011 ocenenie Anasoft Litera pre najlepšiu slovenskú knihu, vyšiel v zahraničí vo viacerých prekladoch a samotná autorka konzultovala prípravu filmu s režisérkou. Titul rozpráva príbeh o deťoch, ktoré si v záhradnom domčeku vytvoria svoju malú tajnú rodinu – náhradnú rodinu, náhradný domov. Prináša pohľad na svet dospelých videný detským pohľadom. Film vzniká na Slovensku, v koprodukcii s Českom a Maďarskom, a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu SR, MEDIA Programme a Státního fondu kinematografie ČR. Pod scenár sa okrem samotnej režisérky podpísal Marek Leščák, za kamerou stojí Denisa Buranová. Očakávaná premiéra filmu je naplánovaná na druhú polovicu budúceho roku.

Viniansky hrad vo filme

Nie je to však jediný film spätý s Michalovcami. Film, ktorý na Zemplíne natočila partia miestnych mladíkov, ste mohli vidieť začiatkom roka. Hlavný autor filmu Nezabúdaj na sny Daniel Kontuľ pochádza z Humenného, no na jeho tvorbe sa podieľali mladí ľudia aj z Michaloviec. „Bez zvukára Ondreja Salaja by to určite nešlo, chalani z Infausto Production točili backstage,“ vymenováva Daniel Michalovčanov, ktorí sa zapojili do tohto projektu.

Film sa natáčal počas leta 2014 v rôznych kútoch Zemplína, nevynímajúc ani Michalovce, kde sa odohráva jeho veľká časť. „Natáčali sme napríklad vo Freedom-e na námestí, ktorý nám v rámci sponzoringu poskytol priestory na víkend, točilo sa tiež pred Zemplínom na parkovisku a aj na streche nedostavaných panelákov ešte z čias komačov,“ priblížil mladý filmár. Jedna z najdôležitejších scén sa odohráva na Vinianskom hrade…

Kone na betóne

Šírava sa preslávila aj vďaka dnes už kultovému filmu Pásla kone na betóne. Zaradil sa medzi najvýznamnejšie diela československej kinematografie. Prvý impulz k výrobe filmu dal režisér a dokumentarista Fero Fenič. V roku 1980 odovzdal do II.tvorivej skupiny sfilmovanú poviedku Vstupenka do neba, ktorá vznikla na základe poviedky z knihy Pásla kone na betóne od Emílie Zimkovej. Na základe predošlej spolupráce sa Fenič so Zimkovou pustili do prvej verzie filmovej poviedky na tému – nemáš chlapa – nemáš pravdu, ktorá už niesla názov Pásla kone na betóne.

Príbeh sa odohrával v horúcom lete v roku 1995, keď sa Johana vydala so svojou vnučkou Pavlínkou na letné prázdniny. Potom, čo sa skoro utopili na Šírave, odchádzajú domov, ale veď to už poznáte…

Zdroj: filmovamista.cz, csfd.cz Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Známe prostredie sa ocitne na striebornom plátne: Pri brehoch Šíravy nakrúcajú celovečerný film!

Tak toto sme v našom kine ešte nemali: Film, ktorý na Zemplíne natočila partia miestnych mladíkov!

Zemplínska Šírava vo filme ...kone na betóne
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM