Rôzne

Michalovce ako mesto kruháčov: V meste je ich sedem a ďalšie dva vo výstavbe

Michalovce patria na Slovensku k mestám s najväčším počtom kruhových objazdov. Sedem okružných križovatiek robí v meste cesty bezpečnejšími. Viete, kde všade sa v meste tzv. kruháče nachádzajú?

Ilustračný obrázok k článku Michalovce ako mesto kruháčov: V meste je ich sedem a ďalšie dva vo výstavbe
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

V meste máme až sedem okružných križovatiek a ďalšie dve sú vo výstavbe. Väčšina vodičov výstavbu objazdov v Michalovciach víta. Cesty sú bezpečnejšie a podstatne sa znížil aj počet nehôd.

"Ja som len za. Kruhové objazdy zrýchľujú premávku a ja osobne som s nimi spokojný,“ hovorí Jaroslav z Michaloviec.

„Je to dobrá vec, len čo som si všimol, každý tretí vodič po nich nevie jazdiť,“ povedal Ladislav.

„Po kruhových objazdoch sa mi jazdí dobre, obzvlášť po menších. Zatiaľ to beriem ako plus, kruhové objazdy sú fajn, ale iba do istého počtu aut. Ak v meste stupne počet aut tak už to už isto nebude také výhodne,“ myslí si Michalovčan Ján.

Sedmička michalovských kruháčov

1. Objazd Saleziánov – Štefánikova –Rázusová ulica V roku 2006 dalo mesto do prevádzky kruhový objazd spájajúci Štefánikovu, Rázusovú a Ulicu saleziánov. Objazd sa nachádza medzi Základnou umeleckou školou a reštauráciou. Pred výstavbou objazdu tu dochádzalo často k dopravným nehodám. Výhodou okružnej križovatky je, že upokojila premávku na ceste v blízkosti umeleckej školy, kadiaľ často prechádzajú deti.

2. Objazd Štefániková, Švermová a Okružná ulica Objazd na križovatke Štefánikovej, Švermovej a Okružnej ulice sa nachádza pri výjazde z Michaloviec v smere na nadjazd. Výstavbu tohto objazdu v roku 2006 financovalo mesto. Predtým ako tu nebol objazd mali na križovatke problémy najmä vodiči, ktorý prichádzali z vedľajších ciest zo Švermovej a Okružnej ulice.

3. Objazd Hollého-Moskovská-Okružná Kruhový objazdu spájajúci Hollého, Moskovskú a Okružnú ulicu bol dokončený v roku 2007. Pôvodne tento kruháč pozostával z dvoch pruhov, ale nakoniec, pre komplikovanosť, sa zmenil na klasický jednopruhový objazd.

4. Objazd Lastomírska ulica –Sobranecká cesta- Hollého ulica Výstavba kruhového objazdu na križovatke Sobraneckej cesty s Lastomírskou a Hollého ulicou bola ukončená v novembri 2008. Okružnú križovatku na ceste I. triedy, ktorá je hlavným ťahom v smere na Sobrance a Ukrajinu zabezpečovala Slovenská správa ciest. Náklady presiahli sumu 40 miliónov korún. Predtým ako na križovatke nebol objazd dochádzalo tu k vážnym dopravným nehodám.

5. Objazd pri OC Zemplín, Sládkovičova ulica – Vinianska cesta Okružná križovatka na Sládkovičovej ulici bola vybudovaná v rámci výstavby obchodného centra. Stavbu tohto kruhového objazdu financovala súkromná spoločnosť. Objazd prevzal pod svoju správu Košický samosprávny kraj.

6. Objazd Špitálska- Saleziánov a ulica Š.Kukuru Výstavbu tejto okružnej križovatky financovalo mesto a stála viac 250 000 eur. Mesto ju dokončilo koncom roka 2010. Objazd sa nachádza v blízkosti nemocnice a spája Špitálsku ulicu s ulicou Saleziánov a ulicou Š. Kukuru.

7. Objazd Vinianska cesta-Partizánska ulica Okružnú križovatka spájajúcu Viniansku cestu s Partizánskou ulicou dokončili v roku 2011 tesne pred letnou turistickou sezónou. Križovatka, ktorá je súčasťou hlavného ťahu na Zemplínsku šíravu dosť nebezpečnou. Najmä v lete tu dochádzalo každoročne k vážnym nehodám, ktoré sa neraz končili smrťou. Výstavba objazdu stála vyše 1,43 milióna eur. Z eurodotácie a vlastných zdrojov ju financoval Košický samosprávny kraj. Mesto sa podieľalo na financovaní výstavby chodníkov.

V priebehu tohto roka sa v našom meste postavia ešte dva nové kruhové objazdy. Do zbierky pribudne kruháč na križovatke spájajúcej Okružnú a Špitálsku ulicu (celková suma 419 655,77 eur) a najočakávanejší kruhový objazd na frekventovanom mieste, kde sa stretávajú Sobranecká a Humenská cesta (celková suma 2,3 milióna eur).

Foto: ilustračné

Zdroj: michalovce.sk/u­vo.gov.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM