Ondrej Petričko Rôzne

Do Michaloviec dorazí vzácna relikvia: V mohutnej schránke je uložená ruka Dona Bosca

Relikviu Dona Bosca si budú môcť uctiť veriaci na celom Slovensku. Sprievod s relikviou prekročí ukrajinsko-slovenskú hranicu a jej prvou zastávkou budú práve Michalovce.

Ilustračný obrázok k článku Do Michaloviec dorazí vzácna relikvia: V mohutnej schránke je uložená ruka Dona Bosca
Zdroj: TASR

Vzácna relikvia Dona Bosca, ktorý je zakladateľom saleziánov, začína svoju 20-dňovú púť po Slovensku už 11. apríla. Vystavená bude najprv v Michalovciach, ďalej v Humennom, Prešove, Košiciach a postupne po celom Slovensku. Jej putovanie sa končí v Bratislave 30. apríla a následne bude prevezená do Slovinska.

V schránke je pravá ruka

Konštrukcia urny má aj s podstavcom dĺžku 250 centimetrov, šírku 100 centimetrov a výšku 132 centimetrov. Celková hmotnosť je 850 kilogramov. „Horná časť urny je presklená, tam je figurína dona Bosca oblečeného ako kňaza. V tej sa nachádza v hrudi vložená samotná schránka a v nej je pravá ruka dona Bosca,“ opísal riaditeľ Saleziánskeho mládežníckeho strediska v Prešove Stanislav Seman. Doplnil, že špeciálna schránka, v ktorej je uložená relikvia je zapečatená zinkovými skrutkami. Podstavec predstavuje most vybudovaný na štyroch pilieroch, pričom na vrchnej časti sú vyobrazené tváre mladých ľudí z piatich kontinentov. K relikvii je priložené osvedčenie o pravosti vydané turínskym arcibiskupom a potvrdené Vatikánom.

Program počas púte relikvie

Štvrtok, 11. apríl

  • 17.30 – Slávnostná sv. omša za účasti provinciála, direktorov a zástupcov saleziánskej rodiny (Pozor, sv. omša bude o hodinu neskôr!)
  • 20.00 – modlitby mladých pri nohách Dona Bosca, Vešpery
  • 20.30–22.00 – modlitbové bdenie s Donom Boscom

Piatok, 12. apríl

  • 7.00 – ranné modlitby mladých s Donom Boscom
  • 9.00 – stretnutie žiakov s Donom Boscom, sv. omša a divadelné predstavenie o Donovi Boscovi pre žiakov CZŠ a žiakov navštevujúcich NbV na michalovských základných školách
  • 13.00 – otvorenie kostola pre osobnú modlitbu pútnikov
  • 15.00 – korunka Božieho milosrdenstva s Donom Boscom
  • 16.30 – záverečná sv. omša a prevoz relikvie do Humenného

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM