Kultúra

Michalovce čaká horúce kultúrne leto: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Zahraniční interpeti, tradično netradičné hudobné zoskupenia či ďalšie pokračovanie obľúbeného špacírovania sa po meste. Metropolu Zemplína čaká bohaté kultúrne leto, ktoré vyvrcholí jarmokom. Koľko vás podujatia budú stáť?

Ilustračný obrázok k článku Michalovce čaká horúce kultúrne leto: Na čo všetko sa môžeme tešiť?
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Michalovce si aj tento rok pripravilo pre ľudí zblízka i z ďaleka veľkú dávku kultúry, ktorá sa bude „dávkovať“ postupne počas celého leta. Letné prázdniny sa síce začali, ale kultúra v Michalovciach prázdninovať nebude.

Michalovský organ má svojich priaznivcov

Pre obyvateľov a návštevníkov nášho mesta si pracovníci Mestského kultúrneho strediska Michalovce pripravili pestrú paletu podujatí. Mesiace júl a august budú plné spevu, tanca, výtvarného umenia, histórie, klasickej hudby, či ľudových tradícií. Ako zverejnila radnice medzi tradičné podujatia patrí prehliadka cirkevných zborov Chóry Zemplína, ktorá sa koná pri príležitosti sviatku svätých Cyrila a Metoda. Všetci poslucháči vážnej hudby sa môžu tešiť na jubilejný 10. ročník michalovského organu. Prvý z piatich koncertov sa konal 7. júla. „Ďalšieho interpreta privítame v Michalovciach 21. júla. Tentokrát to bude Soline Guilon z Francúzska,“ informovala Mária Ciganocová z radnice.

Prvý augustový štvrtok zahrá na kostolnom orgáne poľský umelec Kryzstof Lukas a 18. augusta si vypočujeme Štefana Iľaša zo Slovenska spolu s Paulom Neebeom z USA, ktorý zahrá na trúbke. Posledný koncert z tohto cyklu je na programe 1. septembra. Poslucháčom sa predstaví švajčiarsky organista Konstantin Kaiser. Michalovský organ má v našom meste už svojich stálych priaznivcov a organizátorov teší, že ich stále pribúda.

Židovské melódie

Okrem organových koncertov sú pripravené ďalšie dve zaujímavé vystúpenia. Country a folk zaznie v podaní Števa „Čiko“ Barančíka na tribúne pri MsÚ 17. júla.„Iný hudobný štýl predvedie mladá slovenská kapela DiAsher Klezmer. Klezmer hudbu tvorili Židia žijúci v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe. V ostatných desaťročiach sa dostala do centra záujmu ľudí na celom svete,“ publikovala radnica. Hrajú ju profesionálni i laickí hudobníci a počúvajú ju ľudia všetkých vekových kategórií, rôznej farby pleti a mnohých národností. Jej kúzlo spočíva v spojení typických židovských orientálnych melódií a rytmov s tými našimi – európskymi.

Špacirky po varošu

Na svoje si prídu aj milovníci umenia. V malej galérii mestského kultúrneho strediska je do konca júla sprístupnená výstava mladej výtvarníčky Kataríny Macenkovej s názvom Hlava. V auguste bude steny galérie zdobiť expozícia s názvom Svet remesiel. Zaujímavú výstavu o štyroch významných michalovských osobnostiach nájdete v parčíku na Námestí osloboditeľov. Irma Sztárayová, Imrich Sztáray, T.J. Mousson a Rytier Albert z Michaloviec boli aj hlavnou témou prvých tohtoročných „Špacirok po varošu“.

Čítajte aj: Špacirky po varošu majú svoje pokračovanie: Po stopách michalovských osobností

„Obľúbené podujatie, ktoré organizuje mestské kultúrne stredisko v spolupráci so Zemplínskym múzeom, pokračuje 29. júla. Účastníci si vypočujú zaujímavé rozprávanie o pravoslávnom chráme a pripomenú si 20. výročie jeho postavenia,“ informovalo mesto. Netradičné poznávanie Michaloviec nebude chýbať ani v auguste. Lektori Zemplínskeho múzea si pripravili veľmi zaujímavú tému – Michalovské hrady, ktorá je zahalená rúškom tajomstva. Viac sa všetci dozvieme až 26. augusta.

Všetky podujatia bezplatne

V plnom prúde je príprava Zemplínskeho jarmoku a Zemplínskych slávností, ktoré budú vyvrcholením michalovského kultúrneho leta. Môžete sa tešiť na rozprávky o Šípkovej Ruženke a o prešibanom Kocúrovi v čižmách. Na svoje si prídu milovníci country, dychovej či ľudovej hudby. Nebude chýbať prejazd motorkárov centrom mesta a návštevníkov poteší aj vystúpenie Bon Jovi revival. Na Zemplínskych slávnostiach vystúpia obľúbené folklórne skupiny a súbory – FS Svojina, FS Jurošík, FS Zemplín, Hnojňane z Mihaľovec, DFS z Báčskeho Petrovca a FS Hriňovčan. „Všetky podujatia z tohtoročnej pestrej letnej palety majú bezplatný vstup. Veríme, že si z našej ponuky vyberiete a zážitky z týchto akcií vám spríjemnia horúce letné dni,“ uzatvára radnica.

Môže vás zaujímať:

Toto sú najúspešnejší žiaci Michaloviec: Ocenenie z rúk primátora, FOTO

Dôkaz, čoho všetkého sú schopní snúbenci z Michaloviec a okolia: Bláznivé svadobné fotky, ktoré stoja za to

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM