Kultúra

Michalovská bazilika si prežila až-až: Čoskoro sa jej zmocnia anjelské hlasy

Naša michalovská bazilika si zažila mnohé obdobia. Dokonca sa v minulosti zmenila z gréckokatolíckej na pravoslávnu. To, čo ju čaká o pár dní, môžete zažiť spolu s ňou. Prídu vraj anjeli s nebeskými hlasmi.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská bazilika si prežila až-až: Čoskoro sa jej zmocnia anjelské hlasy
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Naša bazilika bola v minulosti pravoslávnou a potom ju vrátili späť greckokatolíkom. V čase komunistickej totality chrám užívala pravoslávna cirkev, ktorá v kláštore redemptoristov zriadila novú michalovskú eparchiu a Chrám Sv. Ducha slúžil ako katedrála. V nedeľu sa vrátia späť v podobe pravoslávneho zboru ako neskutočné hlasy plné emócií. To však nie je všetko.

Bohatá história spája nielen jednu vieru

Baziliku pri michalovskom kláštore čaká jedno z najzaujímavejších novembrových podujatí mesta. Emócie sa budú vznášať prostredníctvom hlasov niekoľkých veľkých spevákov. Michalovskú baziliku rorozvučia počas víkendu zbory. Mnísi otvoria svoje brány pre všetkých bezohľadu viery. Predvedú sa tam výnimočné zbory s veľkými hlasmi. V obrovských priestoroch s majestátnymi maľbami a ešte bohatšou históriou vystúpia zboroví velikárni už v nedeľu o 14. hodine.

Bazilika, ktorú ovplyvnila 2. svetová vojna, komunizmus a iné historické udalosti sa dnes môže pýšiť podujatím, ktoré patrí v Michalovciach už tradične k jedným z najzaujímavej­ších. „Nie je tomu inak ani tento rok. Kláštor redemptoristov v Michalovciach, Zemplínske osvetové stredisko Michalovce – kultúrne zariadenie KSK a Rodina profesora Hlaváča pripravili 22. ročník regionálnej prehliadky cirkevných speváckych zborov,“ informovali zo ZOS Michalovce.

22 ročníkov zborových hlasov

Dokonca sa tam spoja viaceré náboženstvá, bezohľadu na vieru sa predstavia veľké zbory rôznych cirkví. „Na prehliadke sa predstaví 7 cirkevných speváckych zborov z michalovského a sobranského okresu: Zbor sv. Jozefa pri bazilike Sv. Ducha a Kláštore redemptoristov, Chrámový zbor sv. Vavrinca, Spevácka skupina radosť, Soli Deo Gloria – Spevokol reformovanej kresťanskej cirkvi, PENIÉL- cirkevný spevácky zbor ECAV, Zbor sv. Michala, Zbor sv. Rastislava pri Pravoslávnom chráme sv. Cyrila a Metoda,“ uviedlo ZOS. Aj tento rok sa prípravou prehliadky organizátori podujali prispieť k zvyšovaniu umeleckej a interpretačnej úrovne cirkevných speváckych zborov v regióne.

Kláštor na pozemku od grófa Sztaraya

Okrem prehliadky zborov si môžu Michalovčania vychutnať aj kus histórie, ktorú so sebou kláštor nesie. Michalovskí redemptoristi uvádzajú na svojej webstránke, že prišli do Michaloviec v jeseni 1931. Ešte predtým 2. októbra 1928 uzavreli kúpno-predajnú zmluvu s grófom Alexandrom Sztarayom, podľa ktorej sa stali vlastníkmi jedného z pozemkov na okraji mesta. Mohlo sa teda začať s projektovaním a výstavou kláštora, ktorý bol chápaný ako misijné centrum, kde by boli formovaní misionári nielen pre územie Východného Slovenska, ale aj pre východnú Ukrajinu a Rusko. V tomto duchu výdatne podporil výstavbu kláštora aj samotný pápež Pius XI., niektoré provincie redemptoristov a veriaci ľud, kvôli ktorému sa vlastne kláštor staval.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Kandráčovci nebudú v Michalovciach jediným decembrovým lákadlom: Ďalší atraktívny vianočný koncert!

Bazilika privíta anjelské hlasy
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM