Kultúra

Michalovská hudobná jar už čoskoro v našom meste: Aký program nás čaká?

Jeden z najstarších medzinárodných hudobných festivalov aj tento rok ponúkne Michalovčanom zaujímavé zážitky. Čo nás čaká a kto do metropoly Zemplína zavíta?

Ilustračný obrázok k článku Michalovská hudobná jar už čoskoro v našom meste: Aký program nás čaká?
Zdroj: TASR

Festival Michalovská hudobná jar je súčasťou Košickej hudobnej jary, ktorý vznikol v roku 1956 a patrí medzi najstaršie hudobné festivaly na Slovensku. V prvom období svojej existencie, v ktorom sa formovala dnešná podoba festivalu, sa prezentovali na koncertoch komorné súbory a sólisti prevažne z domáceho interpretačného zázemia, orchester košického rozhlasu a divadla, neskôr komorný orchester. Postupne sa pôsobnosť Košickej hudobnej jari rozšírila na teritórium východného Slovenska.

Vynikajúcu úroveň koncertov v nasledujúcich rokoch – najmä po otvorení koncertnej sály Domu umenia v r.1963 – zabezpečila Slovenská filharmónia (dirigent Ladislav Slovák), Česká filharmónia (dirigenti: Karel Ančerl a Václav Neuman), Leningradská filharmónia, Gewandhausorchester Lipsko, Symfonický orchester mesta Birmingham a mnohí domáci a zahraniční renomovaní sólisti. Od roku 1991, kedy sa Štátna filharmónia stala hlavným organizátorom týchto 2 festivalov, sa organový festival osamostatnil: hudobná jar sa pravidelne koná v máji.

Mestské kultúrne stredisko v Michalovciach uvádza v rámci 51. ročníka Michalovskej hudobnej jari Slovenský komorný orchester s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom. Hudobný zážitok si môžete vychutnať 27. mája o 18. hodine vo Veľkej sále MsKS. V program koncertu je hudba Wolfgang Amadeus Mozarta, Antonína Dvořáka, Benjamina Brittena. Príďte na 51. ročník Michalovskej hudobnej jari, ktorá začína 27. mája o 18:00 hod. a potrvá do 20:00 hod. Sólistami budú: Veronika Holbová a Marin Gurbaľ pod vedením dirigenta Paolo Gatto.

Foto: ilustračné

Jeden z najstarších medzinárodných hudobných festivalov pre Michalovčanov
1
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM