Zuzana Ročeňová Rôzne

Michalovská nemocnica má nové monitory dychu: Budú pomáhať najmenším pacientom

Michalovskú nemocnicu v uplynulých dňoch obdarovala Nadácia Križovatka cennými darmi, a to monitormi dychu, ktoré sú určené pre najmenších pacientov. Prístroje slúžia na monitorovanie dychu ohrozených novorodencov syndrómom náhleho úmrtia dojčiat.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská nemocnica má nové monitory dychu: Budú pomáhať najmenším pacientom
Zdroj: TASR

Novorodenecké oddelenie Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce, a.s. spolupracuje s mimovládnou neziskovou Nadáciou Križovatka, ktorá sa zaoberá pomocou deťom ohrozeným Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). V uplynulých dňoch dostala nemocnica pre svojich najmenších pacientov vzácny dar – dva monitory dychu. Vďaka ním budú môcť pokojne spávať ďalšie bábätká aj ich mamičky.„Sme veľmi radi, že vďaka tomuto daru môžeme vyjsť v ústrety naším malým pacientom,“ píše sa v tlačovej správe NsP.

Používajú sa predovšetkým pre nezrelých novorodencov a deti liečené fototerapiou. Monitor dychu slúži ako prevencia náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Je uložený pod matracom dieťaťa a zaznamenáva jeho dýchacie pohyby. „Pri zníženej frekvencií dýchania, až zástave dychu, monitor spustí svetelný a zvukový alarm,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe NsP. Dojča je potrebné v takomto prípade zdvihnúť z postieľky a jemne ním zatriasť. Ak naďalej nedýcha, je potrebné okamžité uvoľniť dýchacie cesty a volať rýchlu zdravotnícku pomoc.

Pri odchode z pôrodnice si môžu rodičia za symbolickú cenu požičať prístroj aj domov. Monitory zapožičiava nemocnica aj matkám, ktoré rodili v iných pôrodniciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: michalovce.sk/Glo­bal24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM