Ondrej Petričko Správy

Michalovská nemocnica má nový prístroj: Bude pomáhať onkologickým pacientom

V utorok uviedli do prevádzky nový lineárny urýchľovač, ktorý umožňuje ožarovať zhubné nádory s vysokou presnosťou. Ožarovanie je kratšie a preto môže pomôcť väčšiemu počtu pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská nemocnica má nový prístroj: Bude pomáhať onkologickým pacientom
Zdroj: TASR

Nový lineárny urýchľovač v utorok slávnostne uviedli do prevádzky na oddelení onkologickej rádioterapie v nemocnici v Michalovciach. „Tento prístroj umožňuje ožarovať zhubné nádory s vysokou presnosťou a tým zabrániť neželaným účinkom na zdravé tkanivá,“ uviedla primárka oddelenia Gabriela Hermanová.

Ožarovací cyklus sa skráti

Investícia v hodnote viac ako 1,25 milióna eur spolu s oddelením onkológie, rádioterapie a ambulantnej chemoterapie bude tvoriť základ pripravovaného kompetenčného onkologického centra, ktoré má ambíciu poskytovať dostupnú nadštandardnú zdravotnú starostlivosť.

„Michalovská nemocnica sa tak zaradila medzi tri najkvalitnejšie pracoviská radiačnej onkológie a pacienti zo zemplínskeho regiónu nemusia cestovať za liečbou do vzdialených zdravotníckych zariadení," uviedla Zuzana Gajdošíková zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá michalovskú nemocnicu prevádzkuje.

Radiačná onkológia je po chirurgickej liečbe najefektívnejšou. Lineárny urýchľovač skvalitní liečbu onkologických ochorení. Vzhľadom na kratší terapeutický proces jedného ožarovacieho cyklu umožní tiež pomôcť väčšiemu počtu pacientov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM