Veronika Ondo-Cholewová Správy

Michalovská nemocnica s unikátnou inováciou: Túto technológiu máme prví v stredoeurópskom priestore

V nemocnici Svet zdravia Michalovce už pár týždňov pracujú na novinke. Doteraz nebola nikde na Slovensku ani v stredoeurópskom priestore.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská nemocnica s unikátnou inováciou: Túto technológiu máme prví v stredoeurópskom priestore
4
Galéria
Zdroj: Svet zdravia

Nemocnica novej generácie v Michalovciach bude mať za sebou prvý štvrťrok svojej prevádzky.V naj­bližších dňoch predstaví ďalšiu unikátnu inováciou. Podľa slov Svet zdravia výrazným spôsobom zvýši bezpečnosť pre pacientov. Ide o robotickú centrálnu prípravovňu liekov, ktorá podľa informácií od spoločnosti, zatiaľ na území Slovenska (ale ani Česku) doteraz nebola inštalovaná.

Centrálna prípravovňa liekov

Podľa informácií od hovorcu spoločnosti Svet zdravia Tomáša Kráľa sa v Michalovciach ako prvej a zatiaľ jedinej nemocnici v stredoeurópskom regióne začala využívať tzv. centrálnu prípravovňu liekov (CPL). Ako ďalej Kráľ uviedol, lekári predpisujú medikácie elektronicky cez nemocničný informačný systém.

Na základe toho robotický automat v CPL pripraví pre každého pacienta na určený čas balíček s predpísanými dávkami liekov a označí ho jedinečným čiarovým kódom. Ako ďalej svieť nemocníc popisuje, sestra na oddelení zodpovedná za podávanie liekov sa po obdržaní balíčka musí najprv sama identifikovať prostredníctvom ID karty a následne čítačkou čiarového kódu overí totožnosť pacienta i to, či je balíček s liekmi určený naozaj jemu.

Lieky môže podať jedine vtedy, ak sedia údaje na balíčku aj náramku pacienta. Nemocničný informačný systém zároveň zaznamenáva, či boli lieky podané pacientovi v predpísanom čase.„Centrálna prípravovňa liekov predstavuje významnú investíciu do bezpečnosti pacienta. Vďaka nej sa eliminuje riziko podania lieku neprávnemu pacientovi,“ doplnil Kráľ.

Robotická centrálna prípravovňa liekov v Michalovciach
1
Galéria

Čiarové kódy

Každý pacient po prijatí na hospitalizáciu dostáva v novej nemocnici v Michalovciach náramok s čiarovým kódom, ktorý zabezpečuje jeho jednoznačné označenie a identifikáciu. Ak napríklad lekár potrebuje zistiť totožnosť pacienta postihnutého demenciou, stačí, aby priložil čítačku k náramku a okamžite vie, o koho ide.

„Čiarový kód tiež slúži na identifikáciu pacienta pri podávaní liekov, čo vylučuje ich zámenu. Hospitalizovaný pacient má súčasne aj náramok s tlačidlom na privolanie sestry,“ vysvetlil T. Kráľ.

Pre lepšiu predstavu si pozrite teasingové video v našej galérii.

V michalovskej nemocnici majú pre vás takúto novinku
4
Galéria
Zdroj: Svet zdravia
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM