Správy

Michalovská škola zaviedla ako prvá špeciálne písmo: Je vhodnou alternatívou pre ľavákov či dyslektikov

V Základnej škole Pavla Horova v Michalovciach sa ujalo netradičné písmo. Nesie názov Comenia Script (CS). Škola ho zaviedla do praxe pred dvoma rokmi ako prvá v Michalovskom okrese. Pridala sa tak k ďalším siedmim školám na Slovensku, ktoré vyučujú nový druh takzvaného nespojitého písma.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská škola zaviedla ako prvá špeciálne písmo: Je vhodnou alternatívou pre ľavákov či dyslektikov
Zdroj: TASR

„Mnohé písmenká tejto abecedy majú jeden ťah, čo je veľmi podstatné pre písanie v prvom ročníku. Je tam zachovaný ťah priraďovania, aby to písmo bolo čitateľné. Písmo má dva tvary – veľké a malé – oproti klasickému písmu, ktoré má štyri tvary – veľké, malé, písané a tlačené,“ informovala zástupkyňa riaditeľa ZŠ. P. Horova Ingrid Balogová.

Pre ľavákov či dyslektikov

„Keď sme s písmom začínali, bol to trocha boj s rodičmi, zazerali na nás aj iné školy,“ vysvetlil riaditeľ školy Slavko Pavolko. CS je podľa jeho názoru písmo, ktoré sa deti v porovnaní s klasickým naučia písať rýchlejšie. „Nemajú taký stres pri písaní, nemusia sa s ním až tak hrať, nemusia toľko cvičiť slučky či vlnovky,“ podotkol Pavolko s tým, že moderné písmo je veľmi vhodnou alternatívou aj pre ľavákov či dyslektikov.

Píšu rýchlešie

CS je písmo, ktoré je podobné písmu dospelých, ale aj žiakov vyšších ročníkov ZŠ. Potvrdil to aj výskum školy. „V prvom ročníku, keď píšu deti tým krasopisným písmom, je to písmo pekné. Je pekné aj v druhom ročníku. V tom 3. a 4. ročníku je už textu či učiva viac, to znamená, deti opúšťajú krasopis a prechádzajú na to svojské – rýchlejšie a jednoduchšie písmo. Spájajú klasiku s tlačeným písmom,“ vysvetlila Balogová.

„Deti píšu slová rýchlejšie, interpunkčné znamienka si dávajú hneď, čiže nie až keď dopíšu slovo. Pri klasickom písme zvyknú deti zabúdať na bodky, dĺžne a mäkčene,“ hovorí o svojich skúsenostiach učiteľka prvákov Lýdia Hospodárová. Jej zverenci dosahujú s Comenia Script dobré výsledky. ***„Písali sme prvý diktát, som z toho nadšená, je ešte len december a už dokážu napísať diktované slová. Rodičia mali obavy, ale teraz sa tešia, že sa s deťmi doma nemusia až tak trápiť.“ *** Hoci už klasickým písmom na michalovskej škole nepíšu, žiaci s ním prichádzajú naďalej do kontaktu. Učia sa ho čítať, aby si v prípade potreby vedeli počas života poradiť s každým textom.

Môže vás zaujímať:

Škola v Michalovciach je v kurze, čo je za tým? Riaditeľ v teplákoch aj v montérkach, aj trieda mimoňov…

Michalovskí žiaci sa učia písať písmom Comenia Script
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM