Rôzne

Michalovská školáčka čelila dráme, zachovala sa hrdinsky: Statočný čin Dianky!

Žiačka michalovskej základnej školy čelila dramatickej situácii. No dokázala si zachovať chladnú hlavu. Jej skutok je nominovaný na Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská školáčka čelila dráme, zachovala sa hrdinsky: Statočný čin Dianky!
Zdroj: Achív K.Š.

Statočné činy dokážu konať nie iba dospelí, ale aj deti. A zaslúžia si našu pozornosť. Organizácia ĽUDIA ĽUĎOM je aj tento rok partnerom dlhoročného projektu Detský čin roka, nad ktorým prevzal záštitu prezident Andrej Kiska

Medzi príspevkami nominovanými na túto cenu sa objavil aj krásny skutok školáčky z Michaloviec. Príbeh, ktorý napísala dnes už šiestačka Diana Šantrůčková, hovorí o jej statočnej reakcii. Všetko sa to odohralo v školskom roku 2015/2016, keď bola žiačkou 5. triedy michalovskej ZŠ Komenského 1.

Zachovala si chladnú hlavu

Podľa listu Dianky je jej mamka veľmi alergická na osí jed. A práve s tým súvisí dramatický príbeh, ktoré obe prežili takpovediac na vlastnej koži.

Bol podvečer a Dianka bola s mamou sama na chate. Keď začali variť večeru, stala sa pre niekoho bežná situácia, pre iného však situácia, ktorá môže znamenať veľké nebezpečenstvo. Do vnútra totiž vletela osa. „Mamka sa jej zľakla a začala mávať rukami, aby ju odohnala a vtedy ju pichla osa presne do hrudníka,“ opísala školáčka.

Tá si aj napriek svojmu mladému veku, dokázala v tejto situácii zachovať chladnú hlavu. Neváhala a rozbehla sa po mamkine lieky i injekciu adrenalín. „Pichla si tú injekciu a dala lieky. Sadla si na stoličku a už bola celá červená. Ihneď som volala ockovi, aby sa vrátil, že mamku pichla osa,“ priblížila školáčka. Za ten čas, čo volala s ockom, Diankinej mame sa začalo veľmi ťažko dýchať. Stále jej opakovala, aby sa s ňou rozprávala a vnímala ju. No situácia sa, žiaľ, vzápätí ešte viac zdramatizovala.

„Skríkla som na ňu, lebo ma už nevnímala. V tom momente len ostala sedieť na stoličke, pretože odpadla.“ Dianka začala plakať, pretože sa veľmi zľakla. Bosá vybehla k všetkým blízkym susedom a kričala o pomoc. „Keď došli ku mne, vysvetlila som im, čo sa stalo. Požiadala som ich, aby rýchlo zavolali sanitku,“ dodala Dianka.

Malá školáčka opísala, že keď bola dole u susedov, ďalší sused našiel jej mamu na zemi, ako spadla zo stoličky. „Ocko prišiel a snažil sa mamku prebudiť. Záchranári hovorili, aby sme jej priložili niečo studené ku krku. Ja bosá som behala po drapľavej ceste dole do bufetu, aby mi dal päťkilové hranolky z mrazničky.“ Diankina mama sa napokon prebrala. Nebola pri plnom vedomí, ale vedela, kto je a kde je.

Prišli záchranári, ktorí jej dali podľa slov Dianky všelijaké injekcie aj infúzie. Mamu pohotovej školáčky pustili z nemocnice na ďalšie ráno. Tento príbeh mal tak napokon dobrý koniec a Dianku ovplyvnil aj inak a to v pláne na voľbu budúceho povolania. „Teraz už viem, čím chcem byť, keď budem dospelá. Chcem byť záchranárom, aby som mohla zachraňovať životy iných ľudí. Ako tí istí ľudia dopomohli zachrániť život mojej mamke.“

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2016 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 25.11. 2016 do 24:00 hod. Víťazom ankety sa stane ten, koho príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť michalovskú školáčku Dianku môžete TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM