Rôzne

Michalovská učiteľka Mária o štrajku na rovinu: V týchto chvíľach sa skutočne hanbím!

Práca učiteľa je skutočne poslaním? Nesúhlasíte? Pozrite sa ako to je v skutočnosti. Každodenné problémy učiteľa nám priblížila jedna z ich radov...

Ilustračný obrázok k článku Michalovská učiteľka Mária o štrajku na rovinu: V týchto chvíľach sa skutočne hanbím!
Zdroj: TASR

Len nedávno sme vás informovali o štrajku michalovských učiteľov. Od prvého dňa štrajku sme vám priniesli vyjadrenia riaditeľov a info o aktuálnej situácii na školách. O štrajku sme sa porozprávali s michalovskou učiteľkou Máriou, ktorá učí na strednej škole v Michalovciach.

Aká je práca učiteľa?

Čo sa týka práce učiteľa – pracujeme denne od 7.30 do 15.30, podobne ako niektoré úrady, ale nemáme dohodnuté v kolektívnej zmluve, že v stredu je nestránkový deň a ani, že v piatok sa pracuje len do 12.00.

Učím 26 hodín do týždňa, okolo 220 žiakov. Každý týždeň sa mi pred očami vystrieda 220 rôznych žiakov, ktorých musím ohodnotiť, zadať im úlohu, motivovať, aby sa im chcelo programovať, alebo vypracovať zadanie.

Každé jedno zadanie musím otvoriť cez internet, skontrolovať, napísať komentár, aby si uvedomili, kde urobili chyby a ohodnotiť – zapísať známku do žiackej knižky na internet. Toto nemôžem robiť v práci, pretože na to nie je časový priestor. Všetko toto robím doma, po večeroch.

Počítajme čas, ktorý nad zadaniami strávim a ktorý nemám zarátaný vo svojej mzde. Nech mi oprava 1 zadania, jeho stiahnutie z webu a skomentovanie trvá približne 5 minút – 220 krát 5 minút = 1100 minút – 18,33 hodín, ktoré nie sú zaplatené. Keď to prerátame len na pracovné dni, je to naviac cca 4 hodiny prace z domu, po večeroch. A to ešte nehovorím o prípravách na hodiny, ktoré si musím premyslieť a pripraviť na počitači.

Tak tuto prácu nikto nevidí. Ale my učitelia stále tvrdíme, že práca nás napĺňa, len škoda, že nenaplní aj naše peňaženky.

Koľko zarábajú pedagógovia?

Ja som začínala učiť pred XXL rokmi, takže ten plat sa s dnešným nástupným platom nedá porovnávať.

Aké sú dôvody zapojenia sa do štrajku?

Vždy sa cítim zle, keď na začiatku školského roka musím vyberať od žiakov príspevok na ZRPS. Je to veľmi ponižujúce, zvlášť vtedy, keď žiaci tento príspevok nechápu ako príspevok rodičov občianskemu združeniu, ktoré sponzoruje chod školy. Je smutne, že vôbec taký príspevok musí existovať.

Na čo používajú tieto peniaze?

Platia sa z toho poplatky pre nadaných študentov na olympiády, na športové súťaže, nákup niektorých učebných pomôcok. Niekedy sa z toho poplatku platila doprava pre prvákov na lyžiarsky výcvik.A prečo opäť máme vyberať za učebnice cudzích jazykov? Nemali by byť zadarmo? Pri jednej takejto príležitosti, keď som musela vyberať tieto poplatky mi jeden žiak vyhodil na oči: „Však školstvo je u nás zadarmo“. Školstvo možno, ale učebnice nie.

Prečo teda zapojenie do štrajku?

Štrajkujem aj za to, aby do škôl prišlo viacej financií od štátu. Štrajkujem aj namiesto našich budúcich mladých kolegov, aby mali chuť nastúpiť a zotrvať v školstve. Však pocty študentov učiteľských odborov sú alarmujúce. Pred 3 rokmi som si urobila malú súkromnú štatistiku absolventov FMFI UK, odbor učiteľstvo INF, koľkí z nich odišli do školstva. Vyšlo mi, že z celého krúžku 1 kolegyňa, ktorá učí len na čiastočný úväzok na strednej skole. Vsetci ostatní sú v súkromnej sfére. Ich nástupný plat bol ako plat učiteľa po 50 rokoch v školstve.

Ako je na tom školstvo z vášho osobného pohľadu?

Ak je stav školstva taký výborný, financie sú vysoké, prečo nejdú študenti gymnázií a iných škôl študovať pedagogiku? Prečo len malé percento absolventov pedagogických fakúlt ide do školstva? Pretože ta práca nie je ľahká a je malo zaplatená.

Je to práca s ľuďmi, ktorých máme formovať, motivovať, vychovávať, robiť im mamu, alebo otca, trestať, ale aj čakať, kto sa na nás bude stažovať, kto si nás zavolá na koberček, aby sme zmenili hodnotenie a čakať nedocenenie svojej práce.

Čakať nepochopenie zo strany rodičov a napriek tomu, po týchto všetkých skúsenostiach milovať svoju prácu a milovať žiakov až tak, že nám nebude vadiť, že sme pre nich len úbohá, chudobná učiteľka, ktorá spori pre svoje deti, aby sa im v škole nesmiali, že nemajú najnovší mobil, značkové oblečenie a podobne.

Čo by sa malo podľa vás zmeniť?

Štrajkujem aj za tých učiteľov, ktorí si to z existenčných dôvodov nemôžu dovoliť, ale nás podporujú a držia nám palce. Pretože som sociálna a vážim si svoju prácu, za ktorú očakávam adekvátnu mzdu.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Aktuálna situácia v našom meste: Ktoré školy v Michalovciach štrajk ukončili a kde stále trvá?

Zápisy do michalovských škôl či škôlok? Na obvyklé termíny zabudnite… s týmito zmenami treba rátať

Michalovčania, ideme na to? Vyklikajme našim deťom nové ihriská!

Láska nepozná hranice, platí to aj pre Michalovce: Aj takíto zaľúbenci mali svadbu v našom meste!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM