Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Michalovskí cestári si starú ruskú frézu nevedia vynachváliť: Spotreba síce skoro ako tank, ale ten výkon! FOTO

Cestári sa prekopávali takmer päť metrov vysokým a 200 metrov dlhým snehovým závejom. Ako prezradili, pomohla im pri tom aj technika ešte zo Sovietskeho zväzu.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí cestári si starú ruskú frézu nevedia vynachváliť: Spotreba síce skoro ako tank, ale ten výkon! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Niektoré mechanizmy slúžia cestárom zo Zemplína už desiatky rokov. Počas svojej práce si zaspomínali na časy, keď tu bola naozaj kalamita.

Šéf cestárov spomína na snehovú kalamitu

Snehovú kalamitu sme tu už dávno nemali. V spomienkach ju ale majú naši cestári. Zašli až do minulého storočia.. „Po snehovej kalamite v roku 1987, boli zakúpené špeciálne stroje na zimnú údržbu,“ uviedol M. Kráľ.. Je ním napríklad ruská snehová fréza Zil, vyrobená ešte v 80. rokoch minulého storočia. Jej spotreba síce nie je najnižšia, no pri snehových kalamitách odvedie kus práce.

„Na našom stredisku máme snehovú frézu ZILL, vyrobenú v ZSSR v roku 1988. Je to výkonný špeciálny stroj na čistenie ciest od snehu za pomoci otáčavého šneku,“ prezradil M. Kráľ, vedúci strediska Michalovce, Správy ciest Košického samosprávneho kra­ja.

Ako dodal, jej výkon je až 1000 ton snehu za hodinu a sneh odhadzuje do vzdialenosti až 40 m. Šírka záberu je 2560 mm. „Využívame ju hlavne v prípadoch, keď napadne veľké množstvo snehu a je potrebné rozširovať prejazdné úseky, alebo odfrézovať neprejazdné úseky ciest,“ dodal Michal Kráľ. Naposledy bola podľa jeho slov vo väčšej miere využitá v rokoch 2013 a 2014.

Dva dni v závejoch

Cestárov potrápila poriadna zima naposledy v roku 2013. „Na ceste pri železničnej stanici v Bánovciach nad Ondavou sme zápasili s takmer päť metrov vysokým a 200 metrov dlhým snehovým závejom.“ Pod nahromadenie veľkého množstva snehu sa okrem zrážok postaral aj silný vietor. „Trvalo dva dni, kým sa technika prekopala týmto závejom na stanicu,“ vysvetlil Kráľ. „Keďže sme iba v prvej polovici zimy určite nás ešte čaká veľa zásahových dní, sneženie aj poľadovica. Verím však, že nenastanú nejaké kalamitné situácie, vymykajúce sa bežnej zime,“ dodal na záver.

Môže vás zaujímať:

Zemplínska šírava láka i v zime: Zamrznutá hladina a príroda ako z rozprávky! FOTO

Konečne to aj u nás pripomína nefalšovanú zimu: Obrázky z Michaloviec, ktorých sa už veľa z nás nevedelo dočkať

Situácia v Michalovciach a okolí po nočnom snežení: Vodiči, takto to aktuálne vyzerá na našich cestách

Tak toto už dávno michalovskí cestári nezažili
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM