Správy

Michalovskí colníci prezradili svoje plány: Kontroly budú aj na letných akciách

Michalovskí colníci plánujú kontroly aj počas leta a to i na športových a kultúrnych podujatiach. Posvietia si i na predaj alkoholických nápojov či cigariet.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí colníci prezradili svoje plány: Kontroly budú aj na letných akciách
Zdroj: Dnes24.sk

Colníci počas letnej sezóny budú vykonávať intenzívne kontroly zamerané na používanie elektronických registračných pokladníc v územnom obvode okresov Michalovce, Sobrance, Trebišov a Snina aj na športových a kultúrnych podujatiach.

Posvietia si aj na bufety

Colný úrad Michalovce, v rámci nadchádzajúcej letnej sezóny a rôznych pripravovaných športových a kultúrnych podujatí miest a obcí organizovaných pre širokú verejnosť, ktoré sú sprevádzané bufetmi s občerstvením, či stánkami s rozličným tovarom upozorňuje na dodržiavanie povinnosti podnikateľov používať elektronickú registračnú pokladnicu na každom predajnom mieste.

„Podnikateľ je povinný umiestniť elektronickú registračnú pokladnicu tak, aby údaje na zobrazovacom zariadení boli pre zákazníka čitateľné. Podnikateľ je tiež povinný vystaviť doklad bez zbytočného odkladu po prijatí hotovosti,“ informovala Klára Baloghová, regionálna hovorkyňa Colného úradu Michalovce.

Pokuty až do 40 tisíc eur

Colníci podľa hovorkyne v okresoch Michalovce, Snina, Sobrance a Trebišov v roku 2015 vykonali 971 kontrol elektronických registračných pokladníc. Pri 522 z nich (53,76 %) zaznamenali porušenie niektorej z povinností vyplývajúcich predajcom zo zákona. V roku 2016 vykonali colníci 469 takýchto kontrol, pričom porušenia zákona zistili v 213 prípadoch (45,42 %).

„V prípade porušenia zákonnej povinnosti colníci uložia predajcovi sankcie od pokuty na mieste až po označenie predajcu s návrhom na zrušenie živnostenského oprávnenia pri opakovaných porušeniach,“ doplnila hovorkyňa. Sankcie sú podľa zákona vo výške od 50 € do 40 000 €, až po návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia.

Zamerajú sa aj na predaj alkoholu

Na základe pretrvávajúcich a opakujúcich sa porušení zákona o ERP budú kontroly zo strany Colného úradu Michalovce vykonávané intenzívne aj počas nasledujúcich týždňov, a to aj na športových a kultúrnych podujatiach. Kontroly budú zamerané na dodržiavanie, najmä na nezaevidovanie tržby v pokladnici, nevydanie pokladničného dokladu a vydanie pokladničného dokladu, ktorý nespĺňa náležitosti.

„Kontroly sa tiež zamerajú na predaj alkoholických nápojov, tabaku a tabakových výrobkov, kde majú predajcovia povinnosť mať povolenie na predaj alkoholu, doklady o nadobudnutí (kúpe) a na spotrebiteľskom balení nápojov či cigariet musia byť platné kontrolné známky,“ uviedla Baloghová.

Občania majú možnosť aj naďalej oznamovať zistené nedostatky a podozrenia na e-mailovú adresu pokladnica@financnasprava.sk.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Policajti vyšetrujú smrť michalovského cyklistu: Nájdený bol na zemi, nebolo mu už pomoci

Pod Hrádkom sa udiala nehoda: Peugeot po šmyku narazil do stromov vedľa cesty!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM