Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovskí turisti počas víkendu: Od vôd Zemplínskeho mora až k lesoparku Biela hora...

Najstarší michalovský Klub slovenských turistov Turista zorganizoval už tridsiaty tretí ročník zimného zrazu. Začiatočné kroky smerovali k vodám Zemplínskej šíravy a odtiaľ až k lesoparku Biela hora. Spoločnosť im robilo príjemné počasie.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti počas víkendu: Od vôd Zemplínskeho mora až k lesoparku Biela hora...
Zdroj: Dnes24.sk

Po minuloročnom úspechu túry, v rámci zimného zrazu, sa organizátori najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista rozhodli tento výlet zopakovať opäť uplynulý víkend.

Z Kusína na pútnické miesto

Akciu začali v obci Kusín, nesúcu meno po potoku Kusín ním pretekajúci, učupenej v predhorí Vihorlatských vrchov na severných brehoch Šíravy. „O dedinke s niečo viac ako 300 obyvateľov je správa v písme už od roku 1416. V chránenom areáli sme zašli do tunajšieho kostola stojaceho len pár metrov od hladiny nádrže, ktorej vody ho už trikrát zaplavili skoro do metrovej výšky,“ vysvetľuje Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce.

Pobrežné kamenisté zákutia pokryté viaccentimetrovou vrstvou snehu im poskytovali pohodovú mäkkú chôdzu východným smerom. V rekreačnej oblasti Paľkov ich pozornosti neušlo množstvo aj pomerne nových chát, no v tomto mimosezónnom období celkom opustených. „ Ani sme sa nenazdali a boli sme pri ďalšom gréckokatolíckom kostole Nanebovzatie Panny Márie z roku 1835, taktiež pri hrádzi Podvihorlatskej nádrži v obci Klokočov. Je to známe slovenské pútnické miesto s písomne doloženou existenciou z roku 1358 ako Klokowchow,“ doplnil Hasák.

Cez Medvediu horu až do Michaloviec

Prešli okolo zamrznutej zátoky strediska Kamenec a už si to šinúli cez Medvediu horu do strediska Hôrka pamätníkom známu ako Slnečný lúč. Pomalým krokom sa ďalej vybrali na juh. Postáli na moste cez Šíravský kanál, ktorý „Laborčankou“ napája na začiatku výstavby pôvodne nazvanú Sĺňava. Prebehli prímestskou rekreačnou oblasťou, cez bývalý lesopark Biela hora a za súmraku dorazili šťastne domov do Michaloviec.

„Pohodová okolo 15 km dlhá túra, pri slnečnom bezveternom počasí, cez obed až 11 ºC, splnila svoj relaxačný účel,“ uzavrel Hasák.

Foto: archív KST Turista Michalovce

Zimný zraz turistov popri brehoch Zemplínskeho mora
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM