Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovskí turisti si užili letné počasie na bicykloch: Učarovali im krásy Slanských vrchov

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa počas uplynulých dní zúčastnili zrazu cykloturistov. Tentoraz im učarovali krásy východného Slovenska pod Slanskými vrchmi.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti si užili letné počasie na bicykloch: Učarovali im krásy Slanských vrchov
Zdroj: Dnes24.sk

Tradícia úspešných podujatí sekcie cykloturistiky Klubu slovenských turistov sa po Starej Ľubovni cez Piešťany na západe znovu vrátila na východ Slovenska pod Slanské vrchy do Kokošoviec.

Zraz v rekreačnej oblasti Sigord

Hneď za obcou pri Kokošovskej vodnej nádrži v údolí potoka Delňa je rekreačná oblasť Sigord, kde sa v dňoch 28. 8. – 31. 8. 2014 konal 36. Zraz cykloturistov Klubu slovenských turistov. „Perličkou tejto lokality posiatej množstvom súkromných chát i chatičiek slúžiacich prevažne ako prímestská rekreačná oblasť Prešovčanov, bola v r. 1961 – 69 takzvaná pionierska železnica na bývalej lesnej „úzkorozchodke“ z Prešova do Zlatej Bane,“ vysvetľuje predseda michalovského Klubu slovenských turistov Turista Anton Hasák.

Zaujímavosťou okolia je aj národná prírodná rezervácia Kokošovská dubina a za zmienku stojí aj Šťavica s minerálnym prameňom, či Raslavkameň s „liečivou“ vodou.

V ponuke cyklotrasy i pešie výstupy

Centrom zrazu bolo rekreačné zariadenie, kde bola sústredená všetka činnosť od registrácie, stravovania, ubytovania, otvorenia, či ukončenia, až po štart na túry. Hlavným organizátorom bol KST Tatran Prešov, v ktorom už 60 rokov trvá organizovaná turistika a spoluorganizátori boli z RR KST Prešov, okolitých obcí, z KST Krokus Hanušovce nad Topľou a ďalší.

„Pripravených bolo sedem cyklotrás, dve náročné 87 a 79 km s prevýšením 1181 m a 1603 m, ostatné stredne náročné od 72 km po 25 km a prevýšením od 1086 m, 652, 881 m po 644 m. Pešie trasy boli v pláne štyri, vrátane výstupu na Šimonku, najvyšší bod Slanských vrchov (1092 m n. m.). Mimo plánu sa dalo ešte vybehnúť na prozaicky pomenovaný neďaleký kopec Chujava (870 m n. m.),“ povedal Hasák.

Vydarená akcia so spanilou jazdou

Úspech zožal aj vynikajúci, bohatý guláš pripravený KST Tatran Prešov a obcou Zlatá Baňa. „Atraktívna a pre obyvateľov interesantná bola aj „spanilá jazda“ kompaktného peletónu 320 cykloturistov ulicami krajského mesta. Celkove sa na ZC KST prihlásilo 280 účastníkov z celého Slovenska, Čiech a Poľska vrátane 36 členného štábu ako aj 7 Ukrajincov,“ prezradil predseda KST Turista Michalovce.

Organizačný štáb pod vedením svojho predsedu Juraja Fiľakovského veľmi precízne zabezpečoval priebeh celého zrazu, ale aj sprievodné kultúrne akcie. „V globále, ako už býva na cykloturistických podujatiach zvykom, sa 36. ZC KST nadmieru vydaril čomu dopomohlo aj ideálne počasie bez zrážok a bez silného vetra s priemernou teplotou okolo 22 ºC,“ doplnil Hasák.

Foto: archív Anton Hasák

Michalovským turistom učarovali Slanské vrchy
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM