Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovskí turisti v Slovenskom raji: Pozrite FOTO čarokrásnych panorám!

Na ďalšie úspešné jesenné podujatie sa členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista vybrali do jednej z najkrajších lokalít, aké na Slovensku máme. Za dobrej nálady a slnečného počasia okúsili prírodu Slovenského raja.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí turisti v Slovenskom raji: Pozrite FOTO čarokrásnych panorám!
Zdroj: Dnes24.sk

Na pomerne dlhú cestu, vyrazili ešte za tmy. Nástup na túru začal v rekreačnej oblasti Čingov na severnom úpätí Národného parku (NP) Slovenský raj.

Nenáročný výstup a fascinujúce pohľady

Nie namáhavý výstup po žltej turistickej značke začali popri závrte (krasovej jame) Ďurkovec a rovnomennej chatovej oblasti, kde ich prekvapila hustá hmla. „Svahom Ľudmanky sme došli k dvom pôsobivým vápencovým skalným útvarom – Ihla a Kazateľnica, odkiaľ je pekný výhľad do údolia Hornádu,“ opísal Anton Hasák, predseda klubu.

Po stovkách krokov sa dostali k impozantnej skalnej terase na Tomášovskom výhľade obsypanom početným množstvom rôznonárodých návštevníkov. „Pokochali sme sa sa fascinujúcimi pohľadmi do hĺbky prielomovej doliny, či do doliny Bieleho potoka a našej pozornosti neušla ani náprotivná jaskyňu,“ povedal Hasák.

Neobišli Hornád, Čingov či Kláštorisko

Dosť príkry, miestami šmykľavý, no nie dlhý svah, po zelenej značke západným smerom a sú na modrej značke. Menšina členstva sa pobrala južne na kratší okruh a zbehla už miernejším klesaním k ústiu Bieleho potoka do Hornádu. Prechádzka tentoraz popod Tomášovský výhľad, povedľa Hornádu popri ústí Lesnice a už boli na Čingove.

„Aktívnejšia skupina zamierila severozápadne na dlhší okruh do Letanovského mlyna a ďalej cez atraktívnu strednú časť Prielomu Hornádu, došli do ústia Kláštorskej rokliny. Ňou dosť náročný výstup po zelenej značke zabezpečenej stúpadlami, rebríkmi, či reťazami, sprevádzaný množstvom vodopádov a ocitli sa v oblasti Kláštorisko.“ Chvíľočku postáli v čiastočne zrekonštruovanom kláštore rehole Kartuziánov, kde práve prebiehala svätá omša, no zašli aj do neďalekej turistickej chaty.

Vydarené počasie i dobrá nálada

Modrá značka ich nasmerovala na východ smer Horná lúka, vyšľapali si to na Čertovu sihoť v závere pomocou reťazí, strmšie klesanie k ústiu Bieleho potoka a ďalej sa vybrali tou istou cestou ako prvá partia.

„Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista mali dobrú náladu z krásneho zážitku a teplého a slnečného bezoblačného počasia,“ uzavrel Hasák.

Foto: archív Anton Hasák

Michalovskí turisti si užili Slovenský raj
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM