Ondrej Petričko Kultúra

Michalovskí žiaci zažili nezabudnuteľnú noc v knižnici

Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie zamerané na podporu čítania a propagáciu detskej literatúry. Michalovská knižnica sa doňho zapojila aj tento rok. Takmer päťdesiatka detí mala o zábavu postarané.

Ilustračný obrázok k článku Michalovskí žiaci zažili nezabudnuteľnú noc v knižnici
Zdroj: Dnes24.sk

V Michalovciach sa toto podujatia uskutočnilo už 8. krát. Uplynulý piatok strávilo 49 detí zo ZŠ Pavla Horova noc v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického. Michalovská Noc s Andersenom sa niesla v znamení ľudových tradícií a zemplínskeho nárečia. „V prvej časti nášho celovečerného programu sme prezentovali knihy v zemplínskom nárečí, ktoré sa nachádzajú v knižničnom fonde napr. Zempľinske rozpravki, Jak me hutoreli, Zemplínsky slovník, Bitanstva a iné,“ priblížila zaujímavé podujatie Iveta Majvitorová zo Zemplínskej knižnice. Deti si zahrali scénku o mocnim vrabčakoj (komicka minihra pre calu rodzinu, kedz še vam pokaží teľevízor…), nasledovala rozprávková večera, kde si deti pochutnali na tradičnom jedle Slovákov.

Na spánok medzi knižky sa deti ukladali veľmi neskoro

Malí spáči si potom zmerali sily v zaujímavej súťaži Jak še hutorelo dakedi. V nej museli dokázať, že rozumejú jazyku svojich predkov. „Zlatým klincom programu bola návšteva kina Centrum a filmové nočné predstavenie nielen pre dospelých, ale konečne aj pre deti . Zážitkom bola aj polnočná prechádzka Michalovcami,“ povedala Iveta Majvitorová. V skorých ranných hodinách na deti v knižnici čakalo prekvapenie. Manželia Marianna a Martin Koščovi z folklórneho súboru Svojina si pre ne pripravili bohatý program. „Chlapci nacvičovali Verbunk a dievčatá Karičku. Spať medzi regály plné kníh sa išlo veľmi neskoro.“ Aby toho nebolo málo nechýbalo ani nočné strašenie v knižnici. Noc s Andersenom sa v michalovskej knižnici opäť vydarila. „Ráno pri výdatných raňajkách si deti šepkali svoje dobrodružstvá a tajnosti, ktoré prežili v knižnici,“ prezradila.

Foto: ZKGZ

Noc s Andersenom v Michalovciach
10
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM