Samospráva

Michalovský domov seniorov čakajú zmeny: Ako to bude po novom?

Mesto Michalovce bude poskytovať sociálne služby v delimitovanom zariadení Michalovský domov seniorov. Rozhodli o tom mestskí poslanci na zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Michalovský domov seniorov čakajú zmeny: Ako to bude po novom?
Zdroj: Dnes24.sk

Jedno zariadenie

Pre ustanovenie jedného zariadenia sa samospráva rozhodla z viacerých dôvodov. „V čom vidíme najväčší prínos, je zastupiteľnosť pracovníkov v obidvoch zariadeniach a samozrejme je to aj ekonomika,“ povedal primátor mesta Viliam Zahorčák.

Mesto Michalovce zabezpečovalo pre tzv. pobytových klientov služby v dvoch organizačných zložkách. V Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS), ktorá je od roku 2013 elokovaná na jednom z poschodí v Zariadení pre seniorov, ktoré je zároveň druhým poskytovateľom služieb. ZOS bola pôvodne umiestnená v priestoroch na Ulici Masarykovej, čo sa z viacerých dôvodov javilo ako problematické. Pôvodne sa rátalo s jej premiestnením do budovy bývalej materskej školy na Ulici borovicovej. V tomto objekte sa pripravovala komplexná rekonštrukcia. Tá bola prerušená v roku 2012, jej pokračovanie je nateraz zastavené.

Dôvody pre spojenie

Jedným z dôvodom, pre ktorý je výhodne spojiť obdive služby do jedného subjektu, je podľa dôvodovej správy možnosť účelnejšieho využívania kapacít ľudských zdrojov. „V neposlednom rade je to aj možnosť flexibilnejšieho umiestňovania a možných presunov klientov v rámci jednotlivých stupňov odkázaností,“ uvádza sa v dokumente. Zjednoduší sa tiež poskytovanie stravovacích služieb a využívanie rehabilitačných zariadení.

Predmetom činností MDS budú od júla sociálne služby na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, nepriaznivého zdravotného stavu alebo z dôvodu dovŕšenia dôchodkového veku.

„Michalovský domov seniorov bude zabezpečovať popri pobytovej forme sociálnej služby aj stravovanie v jedálni a službu v práčovni a nadštandardné služby ako rehabilitáciu či pedikúru pre fyzické osoby, ktoré dovŕšili dôchodcovský vek a majú trvalý pobyt v meste Michalovce,“ uvádza sa v schválenom materiáli. Celkový počet zamestnancov MDS bude 114,5 zamestnanca, z toho 12,5 v Zariadení opatrovateľskej služby.

Môže vás zaujímať:

Obradná sieň praskala vo švíkoch: Primátor si uctil michalovských jubilantov aj s prekvapením, FO­TO

Michalovskí seniori ukázali veľký elán a nadšenie pre IT oblasť: Mesto preto vybavilo ďalšie kurzy!

Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Michalovce

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM