Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Včelár Milan o svojom kráľovstve: Úroda bola slabšia, včielky sú už zazimované

Milan nás vpustil do svojho sveta včiel. Prezradil, že tohto roku boli včielky slabšie a medíku nebolo ako vlani. Napriek tomu jeho krásavice teraz oddychujú. Ako vyzerá ich sladký zimný spánok?

Ilustračný obrázok k článku Včelár Milan o svojom kráľovstve: Úroda bola slabšia, včielky sú už zazimované
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

S blížiacou sa zimou ľudia siahajú čoraz viac po mede. Potvrdil nám to aj včelár Milan, ktorý nám prezradil, že včely chová kúsok od mesta.

Verné včielky

Pár kilometrov od Michaloviec má Milan svoje včelie kráľovstvo. „Pred pár rokmi sa mi kráľovstvo rozpradlo, keď mi niekoľko úľov ukradli,“ priznal Milan. Na čiernom trhu sa s nimi vraj veľmi dobre obchoduje a sú veľmi drahé. Podľa jeho slov ich vyvážajú rovno za hranice. Jeho včielky ho veľmi dobre poznajú a sú mu verné. Napriek tomu, keď sa ukradne úľ s kráľovnou nedokážu sa už k nemu vrátiť. Dokonca nemusí nosiť pri nich ani už ochranný odev. Postupne ich zoznamuje aj s rodinou, ktorá však musí mať dlhý odev, rukávy a ochrannú prilbu s typickou sieťkou na tvári.

Zazimované úle

„Práve teraz sú už zazimované,“ ukázal nám srdcom včelár. Spýtali sme sa, čo to vlastne znamená, že sú zazimované. Vysvetlil nám, že letáče, na ktorých včely pristávajú, sú zavreté. „Je to preto, aby už nechodili von,“ objasnil nám laikom. Úľ sa totiž delí na dve časti. „Matka, včelia kráľovná, je v nižšej časti, teraz sú tam všetky včely spolu pri nej,“ vysvetlil nám. Metabolizmus majú spomalený. Zazimované sú vraj už od septembra. Posledný medík dali svojmu majiteľovi v auguste. „Vytočili sme med a uložili ich na sladký zimný spánok.“ Prezradil, že dôležitou súčasťou zazimovania je nakŕmenie ich cukrovou vodou.

Tohto roku menej medu

A čo tohtoročná úroda? „Nebolo to ako vlani,“ priznal medár. Minulý rok mali okolo 300 kílogramov medu. Tohto roku boli včeličky slabšie. „Je to tak, že čím viac medu vytáčate, tým viac si potom berú na zimu.“ Milan vysvetlil, že medík si vlastne vezmú do svojho domčeka na nižšie poschodie ku kráľovnej. Ak chcete medík, určite to nenechávajte na poslednú chvíľu, pretože úroda bola slabšia.

Môže vás zaujímať:

Známa dedina pri Michalovciach ukrýva čarovné rybníky: V oáze aj domček na mieste, ktoré by ste nečakali, FOTO

Michalovské polia zobrali vtáky útokom: Traktor je pre nich požehnaním, pozrite FOTO a VIDEO

Michalovčan Vlado (68) má v chove svojich husokačiek jasno: Netreba žiť na dedine, BIO vajcia aj v meste! VIDEO pobaví

Michalovský včelár vo svojom kráľovstve
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM