Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Michalovský zbor prekvapil na speváckej súťaži v USA: Precestoval Ameriku i Európu

Zemplínsky súbor z Michaloviec reprezentoval svoje rodné mesto až v ďalekej Amerike. Porotu svojím vystúpením prekvapili až natoľko, že sa ich rozhodli odmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Michalovský zbor prekvapil na speváckej súťaži v USA: Precestoval Ameriku i Európu
Zdroj: TASR

Cenné víťazstvo si zo svojho účinkovania v USA priniesol zemplínsky spevácky zbor Pro Musica – Magnólia. Informovala o tom jeho umelecká vedúca a dirigentka Viera Džoganová.

Zemplínske teleso vystúpilo v uplynulých dňoch spolu s ďalšími z Európy, USA, Austrálie, Kuby a Kanady, na Serenade Choral Festivale v americkom Washingtone. „Podarilo sa nám vyhrať jeho súťažnú časť v kategórii detských a mládežníckych speváckych zborov,“ priblížila Džoganová. O prvenstve koncertného zboru Pro Musica – Magnólia rozhodla odborná porota zastúpená umelcami z Talianska, USA a Austrálie.

„Víťazstvo nás veľmi prekvapilo, pretože konkurencia bola ozaj na špičkovej úrovní. Na festivale mali zastúpenie aj profesionálne telesá,“ zhodnotila dirigentka ocenených spevákov zo Zemplína.

Na festivale zaspievali sakrálne i svetské skladby. Po súťaži prišli na rad koncerty, kde už dostali priestor aj ľudové piesne a tance zo Slovenska. Zemplínčania odetí v ľudovom kroji sa s nimi predstavili v Johnstowne, Lindene a Pittsburghu. Súbor Pro Musica – Magnólia tvoria zverenci základných umeleckých škôl v Michalovciach a Sobranciach. Nedávnej cesty do USA sa ich zúčastnilo takmer 40. Posledný úspech zboru zo Zemplína nie jediný v jeho histórii. V uplynulých rokoch vyhral napríklad spevácke súťaže vo Veľkej Británii, v Maďarsku, Belgicku či Českej republike. Bol i jednou z hlavných hviezd otváracieho ceremoniálu Európskeho hlavného mesta kultúry v Košiciach v roku 2013.

Čítajte tiež:

Kedy to bude v Michalovciach žiť najviac? 3 veľké akcie, ktoré nás čakajú toto leto na námestí

Sezóna dovoleniek je v plnom prúde: Ktoré destinácie Michalovčania preferujú tento rok?

Záchrana hradu nad obcou Vinné pokračuje: Objavili vzácne artefakty, kastelán prezradil viac

S týmto veselým vodičom SAD je radosť cestovať: Východniar Peter vám zaručí úsmev na tvári! :-) FOTO

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM