Zuzana Ročeňová Iné športy

Michalovským turistom učarovali Zemplínske vrchy: Navštívili aj najnižšie položené miesto na Slovensku

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa v rámci svojich prázdninových túr zúčastnili na celoslovenskom zraze, ktorého dejiskom bolo okresné mesto Trebišov. Absolvovali poznávacie výlety, plavbu loďou, náročné túry i relax, a to všetko za príjemného letného počasia.

Ilustračný obrázok k článku Michalovským turistom učarovali Zemplínske vrchy: Navštívili aj najnižšie položené miesto na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

V poradí už 61. celoslovenský zraz Klubu slovenských turistov (KST) a jubilejné 45. Stretnutie turistických oddielov mládeže (TOM) v Trebišove sa naozaj vydarilo.

Vrcholové podujatie s takmer štyridsať ročnou tradíciou v klube

Okresné mesto Trebišov je administratívnym centrom Dolného Zemplína. Región ako taký je viac menej rovinatý, má však veľa toho, čo môže ponúknuť za poznaním bažiacim turistom.

„Pre členov nášho najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista to bola už 39. účasť (od r. 1976 nepretržite) na tomto vrcholovom podujatí KST. Pri tej príležitosti obdržal jeden z našich členov pamätný list za najviac absolvovaných letných zrazov KST a druhý náš člen Oliver Eľko zas získal pamätný list ako najmladší polročný turista zrazu,“ uviedol predseda michalovského Klubu slovenských turistov Anton Hasák.

Centrom bola Stredná odborná škola, kde bola registrácia prevádzaná šikovnou mládežou, podávaná vynikajúca strava, ubytovanie, či už na internáte alebo v stanoch na školskom ihrisku. Bol tam pripravený aj iný program, ako predajno-výmenná burza turistických odznakov, fotografická súťaž, či krst a prezentácia knihy O turistických chatách na Slovensku prítomných autorov E.Rusnáka, L. Khandla a E. Potočnej.

Pestrá ponuka výletov a peších túr

„Zrazisti“ si taktiež mohli doplniť zbierku turistických známok. Organizátori nachystali osem peších trás, či už do Slanských, Vihorlatských alebo Zemplínskych vrchov, kde bola aj najväčšia účasť (283) pri výstupe na Rozhľadňu (469 m n. m.).

Cykloturisti sa povozili po skoro rovinatých trasách, ale pomerne vysoká účasť bola aj na poznávacích výletoch. „Naši členovia sa vybrali na Magas – hegy (513,5 m n. m.) s vyhliadkovou vežou v maďarskom meste Sátoraljaújhely, kde okrem iného je aj najdlhšia bobová dráha (2275 m) v strednej Európe. Neďaleko ruín gotického kostola zo 14. storočia navštívili najnižšie miesto na Slovensku, 94,3 m n. m. v obci Klin nad Bodrogom, kaštieľ v Borši, pôvodne vodný hrad,“ prezradil Hasák. Veľký úspech zožala obhliadka historických vínnych pivníc vytesaných vo vulkanickom tufe, s ochutnávkou ôsmich druhov vín v Strednej odbornej škole vo Viničkách.

„Zaujímavá bola aj plavba loďou Artur, voľakedy patriacou maďarskému prezidentovi, po rieke Bodrog skoro celou cestou lesom ako v Amazonskom pralese do mesta Sárospatak v Maďarsku, ktorej sa zúčastnilo počas zrazu 150 výletníkov.“

Po vydarených túrach si dopriali troška relaxu

Na potulkách veľmi čistým a upraveným mestom samozrejme neobišli Rákocziho hrad čnejúci sa priamo nad riekou, v ktorom je v súčasnosti múzeum. Nakukli aj do termálneho kúpaliska Sárospatak – Végárdó, obľúbené to miesto relaxu aj mnohých Slovákov.

Celkove bolo na zraze prítomných 565 účastníkov vrátane zahraničných (Poľsko, ČR, Maďarsko) z toho 150 členov TOM. Všetko to zabezpečoval 30-členný organizačný štáb pod vedením svojho predsedu Štefana Kajdu, ale najmä duchovnej opory, vedúcej TOM Brontosaurus Trebišov Betke Taššovej.

„Tohtoročný zraz sa teda úspešne skončil, k čomu našim členom dopomohlo aj pekné letné počasie a podpora mesta Michalovce. A tak teda hurá! na 36. slovenský zraz cykloturistov KST na Sigorde v Slanských vrchoch 28.8. – 31.8.2014,“ doplnil Hasák.

Foto: Anton Hasák

Michalovski turisti na celoslovenskom zraze turistov
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM