Ondrej Petričko Samospráva

Mimovládky budú dozerať na voľby v Ruskej: Chcú zabrániť nekalým praktikám

Na doplňujúce voľby, ktoré sa uskutočnia v sobotu, budú dozerať aj zástupcovia troch mimovládnych organizácii. Týka sa to aj obce Ruská, kde si obyvatelia budú vyberať nového starostu. Mimovládky majú zabrániť kupovaniu hlasov a porušovaniu zákonov.

Ilustračný obrázok k článku Mimovládky budú dozerať na voľby v Ruskej: Chcú zabrániť nekalým praktikám
Zdroj: TASR

Zástupcovia troch mimovládnych organizácií budú počas nadchádzajúceho víkendu monitorovať priebeh voľby starostu v obci Ruská (okr. Michalovce). Predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) Vladimír Špánik dnes informoval, že na takomto postupe sa dohodli spolu s predstaviteľmi Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika (KI) a Aliancie Fair-play.

Chcú zabrániť porušovaniu zákonov

Zástupcovia spomínaných organizácií získali súhlas Ústrednej volebnej komisie, vďaka ktorému budú môcť byť prítomní aj pri sčítaní hlasov v miestnej volebnej komisii. „Cieľom účasti pozorovateľov je dohliadnuť na korektný priebeh volieb a monitorovať prípadné porušovanie zákonov počas volieb,“ uviedol Špánik.

Vysvetlil, že v minulosti sa vo viacerých obciach v priebehu volieb objavili podozrenia z nekalých praktík ako napríklad kupovania hlasov voličov. „Prítomnosť pozorovateľov na voľbách môže obmedziť priestor pre nekalé praktiky a znížiť hrozbu, že by o výsledku volieb mohlo rozhodnúť kupovanie hlasov,“ uvádza sa v stanovisku.

O kreslo starostu sa pobijú 4 kandidáti

Termín doplňujúcich volieb do samospráv obcí bol stanovený na sobotu (29. jún). Oprávnení voliči budú rozhodovať o tom, ktorí z kandidátov budú zastávať pozície starostov či poslancov miestnych samospráv. V Ruskej budú rozhodovať o novom starostovi. O toto kreslo sa tam uchádzajú 4 kandidáti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM