Správy

Minister v michalovskej strednej škole: Čo ho sem zavialo? FOTO

Takéto návštevy nebývajú v našich končinách veľmi časté. Minister školstva Juraj Draxler zavítal do Strednej odbornej školy technickej v Michalovciach. Pozrite dôvod.

Ilustračný obrázok k článku Minister v michalovskej strednej škole: Čo ho sem zavialo?  FOTO
Zdroj: TASR

Spojenie teórie a praxe pri vzdelávaní študentov má v Michalovciach niekoľkoročnú tradíciu. Príkladom toho je spolupráca tunajšej Strednej odbornej školy technickej (SOŠT) a spoločnosti BSH Drivers and Pumps. Ich stredisko praktického vyučovania predstavili ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi.

Žiakov sú po škole hneď pripravení

„Spoluprácu sme naštartovali ešte skôr, ako prišiel do platnosti zákon o duálnom vzdelávaní. Má to celý rad výhod aj pre zamestnávateľa, aj pre školu,“ skonštatoval riaditeľ SOŠT Jaroslav Kapitan. Školáci sa počas praxe zoznamujú napríklad s výrobou motorov pre bielu techniku. Michalovská spoločnosť ich vyrobí ročne vyše 12 miliónov kusov.

„Pre nás je hlavnou výhodou, že získavame kvalifikovaných pracovníkov. Žiaci, ktorí sa pripravujú priamo na strojoch vo výrobe, sú na ňu po skončení štúdia pripravení. Plynule potom môžu nastúpiť na to miesto, kde sa predtým zaúčali,“poznamenal zástupca spoločnosti Ján Schumera.

„Vieme teda ponúknuť ďalšiu cestu po skončení školy našim absolventom,“ doplnil jeho slová riaditeľ Kapitan. Záujem o stredisko praktického vyučovania z roka na rok rastie. V súčasnosti ho navštevujú 12 žiaci za každý ročník školy. „Darí sa nám zvyšovať úroveň vzdelávania a odbornej spôsobilosti našich študentov. Finančná motivácia žiakov sa zároveň odzrkadľuje na ich prospechu, na ich dochádzke, správaní,“ dodal riaditeľ SOŠT.

Spoločnosť s ocenením

Zverenci strediska majú okrem motivačného štipendia prístup k pracovným pomôckam či lacnému stravovaniu. Môžu zároveň rozvíjať svoje jazykové schopnosti a absolvovať rôzne exkurzie. Michalovská spoločnosť získala za projekt výchovy kvalifikovaných zamestnancov pre vlastné potreby a región v roku 2013 prestížne ocenenie HR-Gold v kategórii projekt roka.

"Duál je na začiatku, začíname ho teraz vytvárať a je dôležité, aby sme vedeli komunikovať s každou jednou firmou, ktorá v duáli je,“ poznamenal počas dnešnej návštevy Michaloviec minister Draxler. Skúsenosti firiem, ktoré začali s duálnym vzdelávaním o niečo skôr, budú osožné pri prognózovaní jeho ďalšieho vývoja. „Predpokladám, že o nejakých päť-šesť rokov budeme mať v duáli desaťtisíce študentov. Hlásia sa doň firmy vrátane veľkých investorov,“ uviedol minister.

Môže vás zaujímať:

Základná škola v Michalovciach získava nový šat: Rekonštrukcia za viac ako jeden milión eur! FOTO

Na stredú odbornú školu v Michalovciach zavítal minister školstva
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM