Jaroslav Dodok Správy

Mladí odkážu politikom, čo si myslia: V Žiadostiach Slovenskej Mládeže

Kedysi žiadal národ. Dnes je na rade mládež. V Žiadostiach Slovenskej Mládeže majú mladí ľudia priestor na vyjadrenie nespokojnosti s úrovňou vysokého školstva a uplatnením absolventov, navrhnú riešenia a vyzvú kompetentných na otvorený dialóg.

Ilustračný obrázok k článku Mladí odkážu politikom, čo si myslia: V Žiadostiach Slovenskej Mládeže
Foto: Jaroslav Dodok

Kvalitné školstvo a viac práce pre absolventov

Žiadosti slovenského národa pozná z dejepisu každý. Žiadosti Slovenskej Mládeže ešte nie. Sú vyjadrením nesúhlasu mladých, odpoveďou na zlý stav školstva a vysokú nezamestnanosť. Cieľ je jasný – upozorniť na problémy a zlepšiť život mladých na Slovensku.

Tak ako sa Slováci dožadovali svojich práv v roku 1848 pred uhorskou vládou v Žiadostiach slovenského národa, dožadujú sa dnes mladí ľudia svojich práv pred kompetentnými inštitúciami v Žiadostiach Slovenskej Mládeže. Zodpovedné osoby nesmú na mladých ľudí v ťažkých časoch zabúdať. Práve mladí ľudia sú budúcnosť Slovenska a Európy. Ak chceme o tridsať rokov úspešné Slovensko, potrebujeme kvalitné školstvo a viac práce pre absolventov.

Dnes máme na Slovensku takmer všetko, o čo Štúr, Hurban, Hodža a ďalší tak úpenlivo bojovali. Neznamená to však, že mladí ľudia sú spokojní a nie je čo zlepšovať. Máme jednu z najvyšších mier nezamestnanosti mladých ľudí v Európskej únii. Žiadosti Slovenskej Mládeže chcú lepšie školstvo, lepšie uplatnenie mladých, viac práce a lepšie vyhliadky do budúcnosti.

Adam ŠEBESTA, Koordinátor Žiadostí slovenskej mládeže

„Ako koordinátor Žiadostí Slovenskej Mládeže som presvedčený, že práve úroveň školstva a vzdelania je kľúčová. Budúcnosť Slovenska a Európy je v hodnotách vzdelania, kritického myslenia, konštruktívneho a asertívneho dialógu s tými, ktorí o veciach rozhodujú. Vyzývam preto mladých ľudí, aby bojovali za svoje právo na lepšie vzdelanie a pracovné uplatnenie. Prináleží nám všetkým.”

Pripojte sa k Žiadostiam Slovenskej Mládeže a vyjadrite svoj postoj, navrhnite vlastné riešenia. Prvé štádium pozostáva z prieskumu v oblasti školstva a pracovného uplatnenia. Na jeho základe koordinačný tím pripraví výsledný dokument, ktorý spoločne doručia vláde, NRSR, prezidentovi a ďalším.

Zdroj: europskydialog.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM