Ondrej Petričko Iné športy

Množstvo Michalovčanov podľahlo behu: Na okruhu sa ich denne vystriedajú desiatky

Beh je stále trendovejšou činnosťou. Behajú mnohé osobnosti, stretávame sa s jeho častou propagáciou v médiách. Tejto činnosti, zdá sa, podľahlo aj množstvo Michalovčanov. Okruh s umelým povrchom na IV. ZŠ na ulici Komenského je permanentne zaplnený. Behať tu chodia desiatky Michalovčanov.

Ilustračný obrázok k článku Množstvo Michalovčanov podľahlo behu: Na okruhu sa ich denne vystriedajú desiatky
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Dopoludnia patrí okruh s umelým povrchom na IV. ZŠ v Michalovciach žiakom, no popoludní sa napĺňa Michalovčanmi, ktorí tu prichádzajú trénovať alebo si len tak rekreačne zabehať. Na okruhu sa premelú desiatky bežcov a k večeru je tu premávka naozaj hustá. Zdá sa, že Michalovčania podľahli tejto športovej činnosti.

Okruh zapĺňajú mladí aj starší

Na okruhu krúži množstvo mladých ľudí, ktorí si chcú udržiavať kondíciu alebo jednoducho schudnúť do plaviek. Iní behom vyvažujú svoje sedavé zamestnanie. „Chodím behať, aby som bola fit. Pri behu si vyvetrám hlavu, nemyslím na bežné problémy a mám z toho dobrý pocit,“ povedala Petra(25), ktorá pracuje ako asistentka riaditeľa a teda má sedavé zamestnanie.

A prečo si vybrala práve tento okruh? „Je tu mäkký povrch a to je dobré. Neničí to tak kĺby ako keby som behala na asfalte. Myslím, že v Michalovciach ani lepšie miesto na behanie nie je,“ doplnila.

Okruh nepatrí samozrejme len mladým. Dokazuje to aj pani Mária(56), ktorá v práci takisto sedí. „Je to pre mňa relax. Chodím tu aj s kamarátkou, trochu pobežíme, trochu sa prejdeme. Je dobre niečo robiť pre svoju kondíciu. Viem, že to nie je veľa, ale aspoň niečo,“ povedala úradníčka. Dodala, že na toto miesto prichádzajú takmer denne, vždy na 20 minút. To, že na tomto okruhu bude toľko ľudí nečakala. „Keď som prišla prvýkrát, tak ma to prekvapilo. Ale je aspoň vidieť, že hlavne mladí Michalovčania dbajú o svoje zdravie.“

Matúš(19): Radšej má prírodu ako monotónny okruh

Nie všetkým beh na okruhu vyhovuje. Aj keď mäkký umelý povrch je výhodou, nespornou nevýhodou je monotónnosť, čo napríklad pri behu v prírode nehrozí.

Potvrdzuje to aj Michalovčan Matúš (19), ktorý chodí behať na Zemplínsku šíravu. „Behanie do kruhu ma nebaví. Nevidím v tom zmysel a nemám pri tom ani žiadnu motiváciu. Vždy vidím pred sebou len to isté dookola,“ povedal stredoškolák. Deväť rokov sa aktívne venoval hádzanej a behom sa teraz udržiava vo forme. „Chýba mi pohyb, tak takto si ho vynahrádzam. Beh mi dáva dobrý pocit zo samého seba a hlavné je, že nesedím celý deň doma,“ dodal.

Ako povedal, radšej si vybehne po asfaltke do prírody. „Behanie v prírode mi pomáha usporiadať si myšlienky. A pozitívom je, že aspoň na trošku vypadnem z mesta,“ vyjadril sa Matúš. Beháva 4 až 5-krát týždenne a najčastejšie ubehne 8 kilometrov, ale 1–2-krát do týždňa si dá až 15 kilometrov. „Behám na Zemplínsku šíravu na Hôrku alebo Prímestskú. Cez leto to bude aj na jazero,“ prezradil.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM