Rôzne

Motorkár z Michaloviec: Dnešní vodiči sú arogantní a bezohľadní

Pavol (27) podľahol pred rokmi veľkej vášni. Miluje motorky. So svojím strojom pravidelne brázdi cesty v Michalovciach a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Motorkár z Michaloviec: Dnešní vodiči sú arogantní a bezohľadní
Zdroj: Archív Pavla

Pavol má 27 rokov a možno ste ho už stretli s jeho mašinou na ceste. Motorku však nemá pre to, aby na nej balil baby. Má manželku a malého syna a jazdí o to opatrnejšie. Čo prezradil o svojej vášni si prečítajte v rozhovore.

Bola motorka vašim snom už od detstva alebo to prišlo až časom?

Od malička som bol vedený k autám a motorkám, takže to, že mám motorku beriem za prirodzené. Určite to tak cítia aj moji rodičia.

Kedy a za koľko ste si kúpili prvú motorku?

Prvú motorku som mal terénnu Hondu 80-ku, ďalšia bola KTM, taktiež terénna. Potom mi otec kúpil Hondu Shadow 750, on ju kúpil síce sebe, ale ja som na nej urobil 20 000 kilometrov a on 2000. To bola moja prvá motorka na cestu. Čím viac som jazdil, tým viac som spoznával ľudí, priateľov.

Na akom stroji jazdíte v súčasnosti?

Po vysokej škole nastal čas si kúpiť naozaj vlastnú motorku a tak som si vybral Yamahu midnight star 1900. Patrí medzi najsilnejšie chopre. Som s ňou spokojný. Je to motor Yamaha, má 1900 cm kubických a 67kw.

Čo najviac milujete na jazde na motorke?

Na motorke jazdím preto, aby som si odpočinul, vyvetral hlavu a prišiel na iné myšlienky. Je to úplne iné ako v aute, aj keď musíte dávať dvakrát taký pozor.

Mali ste už nejakú nehodu?

Našťastie som ešte nemal žiadnu nehodu, ale stále sa stretnem s nejakou situáciou, na ktorú musím pohotovo reagovať, pretože dnešní vodiči sú arogantní a bezohľadní. Hlavne voči motorkárom, pretože vedia, že sme zraniteľnejší.

Zvyknete na motorku baliť baby, alebo ste zbalili?

Motorku som si nekupoval preto, aby som sa zabil alebo zmrzačil a už vôbec nie preto, aby som balil dievčatá. Mám manželku a malého syna, preto jazdím teraz o to opatrnejšie.

Navštevujete aj nejaké motorkárske kluby, prípadne máte partiu s rovnakou záľubou či radšej jazdievate sám?

Keď som začínal s motorkou, tak som sa stretával s miestnymi motorkármi, ktorí majú svoje kluby. Jazdil som na ich akcie, stretávali sme sa na zrazoch. Bolo to super, spoznal som perfektných ľudí. Keďže sa moja životná situácia zmenila, tak sa zmenil aj môj čas strávený na motorke.Teraz som rád, keď sa môžem ísť dvakrát až trikrát za mesiac previesť. Keď už to vyjde, tak rád idem na cesty, kde nie je veľa áut. Napríklad rád jazdím na Spiš, Nálepkovo, Gelnica – je tam pekná cesta a ešte krajšia príroda.

Aký je váš naj zážitok na motorke?

Čo sa týka zážitkov, tak ich je mám veľmi veľa. Medzi tie naj patrilo Moto Gp v Brne, kde prišlo asi 5000 motoriek z celej Európy.

Čo by ste odporúčali začiatočníkom či tým, ktorí túžia po motorke?

Skutočne by som bol rád, ak by každý chlapec začínal postupne a zbieral skúsenosti, ale nie každý má také šťastie. Potom to na našich cestách vyzerá tak, že každý týždeň sa niekto zabije, čo je obrovská škoda.Treba dávať pozor na seba, ale hlavne na tých, ktorí sú okolo nás na ceste. Pretože vo väčšine prípadov je na vine auto.

Skončila už motorkárska sezóna?

Táto sezóna bola krásna a rýchla. No, dúfam, že ešte nekončí. Nejaký ten pekný deň ešte hádam bude, keď vyberieme mašiny a naposledy ich prevetráme

Obrazom: Dvojkolesový miláčik motorkára Pavla
2
Galéria
Zdroj: Archív Pavla
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM