Správy

Môžeme sa tešiť na jazdu po vynovených vozovkách: Rekonštruuje sa 154 km ciest a 9 mostov

Zničené cesty II. a III. triedy v Košickom kraji prechádzajú veľkými opravami. Nového povrchu sa dočkajú najviac zdevastované úseky v celkovej dĺžke 154 km a aj deviatich mostov, ktoré sú financované vďaka príspevku zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Môžeme sa tešiť na jazdu po vynovených vozovkách: Rekonštruuje sa 154 km ciest a 9 mostov
Zdroj: TASR

Súvislých opráv vozoviek sa po čase dočkajú aj obyvatelia okresu Košice – okolie. Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková, zhotoviteľ STRABAG, s. r. o., prevzal v uplynulých dňoch stavenisko na poslednom projekte Cesty KSK 6 v okrese Košice – okolie.

„V tomto balíku projektov sa v dohľadnej dobe začne s obnovou viacerých frekventovaných úsekov ciest III. triedy medzi Košickými Olšanmi a Rozhanovcami, na úsekoch Geča – Čaňa, Vyšný Čaj – Nižný Čaj, Hýľov – Zlatá Idka,“ spresnila Bobriková.

Opravy za vyše 23 miliónov eur

Na cestách II. a III. triedy v Košickom kraji sa počas leta pracuje na súvislých rekonštrukciách vyše 154 kilometrov ciest a deviatich mostov, ktoré sú financované vďaka príspevku zo štrukturálnych fondov Európskej únie. „KSK získal nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu, prioritná os: 5 – Regionálne komunikácie zabezpečujúce dopravnú obslužnosť regiónov. Celkové rozpočtové náklady projektov sú spolu vyše 23 miliónov eur, spolufinancovanie KSK je vo výške 5 percent,“ doplnila.

Vynovených už sedemnásť kilometrov komunikácií

Doteraz zhotoviteľ diela EUROVIA SK, a. s., odovzdal do užívania už takmer 9 km ciest v okrese Trebišov a takmer 8 km ciest v okrese Michalovce. Rekonštrukcie sa napríklad dočkala exponovaná komunikácia III. triedy Sečovce – Kravany, ktorá posledné roky dostala zabrať pri tranzitnej doprave v smere sever – juh s cieľom vyhnúť sa plateniu mýta. Odovzdané boli aj zrenovované cesty III. triedy medzi obcami Falkušovce a Dúbravka, Ridzina a Hatalov a Budkovce. Dovedna je tak motoristickej verejnosti odovzdaných 17 km vynovených komunikácií.

Rozostavanosť stavieb v jednotlivých okresoch KSK, ktoré začali odovzdaním stavenísk v mesiacoch marec, predstavuje od 30 do 60 %, a tak ďalšie ukončené úseky budú pribúdať.

Najhorší stav v horských oblastiach

Náročnými prírodnými podmienkami je špecifický projekt napojenia na Rožňavu. Obsahuje rekonštrukciu úsekov v horských oblastiach Hnileckej doliny. Úseky ciest v Mlynkoch, Dedinkách a Hnilci boli viackrát skúšané povodňami a ich stavebný stav je najhorší v rámci Košického kraja.

Všetky stavebné práce na cestách so sebou prinášajú dopravné obmedzenia. V niektorých prípadoch aj uzávierky ciest. Aktuálne dopravné obmedzenia, súvisiace s realizáciou týchto projektov, sú preto uverejňované na internetovej stránke Správy ciest KSK a zároveň ich v rámci spolupráce dostáva aj redakcia Zelenej vlny.

Podľa podpísaných zmlúv o dielo všetky stavebné práce budú ukončené do konca stavebnej sezóny roka 2014.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM