Zuzana Ročeňová Rôzne

Na Šírave prebehlo veľké čistenie: Vyzbieralo sa vyše 300 kíl odpadu!

Stredisko Kaluža počas uplynulého víkendu ožilo akciou, zameranou na vyčistenie brehov i dna Zemplínskej šíravy. Podujatie s množstvom zaujímavých atrakcii prilákalo približne osemdesiat detí a s ich pomocou sa podarilo vyzbierať vyše 300 kíl odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Na Šírave prebehlo veľké čistenie: Vyzbieralo sa vyše 300 kíl odpadu!
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným cieľom bolo podľa slov organizátora Lukáša Juštíka pomôcť vyčistiť brehy i dno Šíravy, ktorá nebola čistená cez 22 rokov a na svoje si prišli aj tí najmenší. „Podujatie je určené hlavne deťom, aby videli, že tá príroda má byť krásna a čistá. A hlavne, aby boli od malička vychovávané k poriadku,“ hovorí Juštík.

Deti si užili bohatý program

Ratolesti sa na Šírave do sýtosti vybláznili, a vyberať mali naozaj z čoho. „Pre deti bol pripravený program, v ktorom sa predstavili policajti so psami, deťom sme ukázali potápačskú výstroj a došli aj ľudia z ranču s koňmi. Samozrejme nechýbal nafukovací hrad a rôzne iné atrakcie, ktoré zabezpečila obec Kaluža,“ prezradil organizátor podujatia Lukáš Juštík.

Vydarený druhý ročník

Víkendová Eko akcia, ktorá sa konala už po druhýkrát prilákala približne 80 malých detí s rodičmi a podarilo sa im vyzbierať naozaj chvályhodné množstvo odpadu. „Spolu sme vyzbierali približne 379 kíl odpadu,“ povedal Juštík.

Viac ako dvadsiatka potápačov

Do vôd Šíravy sa na Eko akcii ponorilo približne dvadsaťpäť potápačov z východného Slovenska, zastúpené boli napríklad Michalovce, Humenné, Vranov n/ Topľou, ale aj Prešov. Čistili sa lokality Kaluža (Vojenská zotavovňa) a Medvedia hora (ostrovček).

„Voda bola krásna, čistá, viditeľnosť až do dvoch metrov. Podarilo sa nám vyloviť napríklad železné konštrukcie, tácky, pneumatiky, rybacie náčinie, zaváracie, pivové fľaše,…“ doplnil Juštík.

EKO akcia na Zemplínskej šírave!
40
Galéria
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM