Zuzana Ročeňová Rôzne

Na Šírave sa chystá veľká EKO akcia: Čistenie brehov, dna, ale aj množstvo atrakcií pre deti!

Rekreačné strediská už čoskoro ožijú EKO akciou, ktorá je zameraná na vyčistenie brehov i samotného dna Zemplínskej šíravy. Podujatie s množstvom zaujímavých atrakcií je určené hlavne detským návštevníkom. Čo všetko budete môcť so svojimi ratolesťami zažiť?

Ilustračný obrázok k článku Na Šírave sa chystá veľká EKO akcia: Čistenie brehov, dna, ale aj množstvo atrakcií pre deti!
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným cieľom blížiacej sa akcie, ktorá sa uskutoční už po tretíkrát je podľa slov Lukáša Juštíka z organizačného tímu, pomôcť vyčistiť brehy i dno Šíravy. „Podujatie je určené predovšetkým pre rodiny s deťmi. Hlavne, aby boli deti bližšie k prírode a boli učené k tomu, že prírodu netreba ničiť,“ povedal Juštík.

Lákavý program pre najmenších

Deti budú mať možnosť sa na Šírave vyblázniť do sýtosti. K dispozícii im bude zaujímavý program a množstvo atrakcií. „Pre deti bude pripravený program, v ktorom sa predstavia policajti, zásahové komando aj s policajným psom a mali by prísť aj motorkári. Deťom ukážeme potápačskú výstroj a samozrejme nebude chýbať nafukovací hrad, kone, rôzne súťaže a iné atrakcie,“ prezradil Juštík.

Spomínaná akcia sa koná pod záštitou obce Kaluža, ktorú podporuje Košický samosprávny kraj a Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu.

Vody Šíravy vyčistí dvadsiatka potápačov

Uplynulý rok prilákal 230 malých detí, ktorým sa s rodičmi podarilo vyzbierať úctyhodné množstvo odpadu. „Vyzbieralo sa približne 300 kíl odpadu, z pod vody to bolo niečo cez 150 kíl. V Šírave sme našli napríklad pažbu zo zbrane a pneumatiky, ďalej to bolo pletivo, plot, rôzne tácky, taniere, poháre, sklenené fľaše, konzervy i množstvo rybárskeho náčinia,“ povedal Juštík.

Do vôd Šíravy sa na Eko akcii ponorí približne dvadsať potápačov z celého Východného Slovenska, zastúpené budú napríklad Michalovce, Sobrance, Humenné, Košice, Prešov i Spišská Nová Ves. Čistiť sa budú lokality Kaluža, Kamenec, Klokočov, Medvedia hora, okolie ostrovčeka a ak zvýši čas pozrú sa aj na Lúč, kde kotvia lode. „Výhodou je, že Šírava je teraz veľmi nízko, tým pádom sa dostanem aj ďalej od pláže a podarí sa nám toho prečistiť viacej,“ doplnil Juštík.

Spomínaná EKO akcia je naplánovaná na 7. júna, registrácia prebehne už od 9:00 hod. ráno v rekreačnom stredisku Kaluža /pri bazénoch/. Vstup je voľný a návštevníkov čaká aj tombola s lákavými cenami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM