Rôzne

Na Vinianskom hrade práce neutíchajú: FOTO obnovenej kaplnky

Na záchrane známeho hradu nad obcou Vinné sa stále pracuje. Čerstvou novinkou je, že sa tam podarilo obnoviť kaplnku.

Ilustračný obrázok k článku Na Vinianskom hrade práce neutíchajú: FOTO obnovenej kaplnky
9
Galéria
Zdroj: Zemplínsko-užská hradná cesta

Na hrade nad obcou Vinné sa aj v tomto roku pracuje na jeho záchrane. Počas prázdnin je prístupný turistom, ktorí môžu vidieť aj obnovenú kaplnku. A to nie je všetko.

Posviacka kaplnky

Prvá písomná správa o hrade pochádza z roku 1335. Bol viackrát poškodený, opravovaný, začiatkom 18. storočia ho dali dokonca zbúrať. Má čiastočne zachované renesančné klenby, na gotickej veži je kamenné kvádrovanie, otvory okien a dverí, ako aj časti pôvodných omietok. Hradné múry zažili nedávno bohoslužbu s posviackou kaplnky a odhalením pamätnej tabule priora Alberta.

Na bohoslužbe na Vinianskom hrade sa zúčastnili viacerí zástupcovi cirkví. Ako informovalo občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta, na nádvorí hradu sa uskutočnila bohoslužba, odkiaľ sa neskôr všetci zúčastnení presunuli do kaplnky. „Kaplnka bola znovu obnovená,“ informovalo združenie. Prítomní zástupcovia cirkví požehnali a posvätili toto miesto.

Odhalenie pamätnej tabule

„V kaplnke sme na počesť významného pána, priora Alberta, dali vyhotoviť pamätnú tabuľu, ktorú sme slávnostne odhalili,“ dodalo hradné združenie. Albert žil na prelome 14. a 15. storočia a dosiahol veľmi významné postavenie v časoch stredoveku. Stal sa najvyšším predstaveným johanitov v rámci celého Uhorska. Ich pokračovateľom je Rád maltézskych rytierov.

Foto: Občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta

OBRAZOM: Na Vinianskom hrade sa podarilo obnoviť kaplnku
9
Galéria
Zdroj: Zemplínsko-užská hradná cesta
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM