Rôzne

Na železnici prichádza k dôležitým zmenám: Výber top noviniek pre Michalovčanov!

Znovuzrodené štátne IC vlaky, priame spoje východ - Viedeň, Brno aj ďalšie novinky týkajúce sa železníc uzrú už čoskoro svetlo sveta.

Ilustračný obrázok k článku Na železnici prichádza k dôležitým zmenám: Výber top noviniek pre Michalovčanov!
Zdroj: ZSSK

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavil nový cestovný poriadok, ktorý začne platiť od 11. decembra a zároveň s ním zavádza tento dopravca aj niekoľko zaujímavých noviniek. Do nasledujúcich riadkov sme vybrali tie, ktoré by mohli Michalovčanov a spol. zaujímať najviac.

Štátne IC vlaky sú späť

Národný dopravca vracia na trate vlaky najvyššej kategórie InterCity (IC). Podľa slov hovorcu a riaditeľa Odboru komunikácie ZSSK Tomáša Kováča pôjde o historicky najrýchlejšie pravidelné vlakové spojenie Bratislavy a Košíc, pričom čas jazdy bude 4 hodiny 42 minút.

„InterCity je projekt s obrovským rozvojovým potenciálom. Našou ambíciou je byť v prevádzkovom zisku už v prvom roku fungovania a kvalitnými službami a marketingom navýšiť počty cestujúcich a neskôr aj kapacity tak, aby sme čierne čísla dosiahli vo štvrtom roku fungovania,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Zdroj: ZSSK

Štátne IC vlaky budú štartovať z Bratislavy o 9:47 a 15:47. Opačným smerom z Košíc pôjdu v pondelok až sobotu o 7:31 a 15:31, v nedeľu o 9:31 a 15:31. „Popoludňajší vlak z Bratislavy bude pokračovať ako priama súprava až do Humenného,“ doplnil T. Kozák. Výška cestovného bude podľa neho závisieť na tom, v ktorý deň záujemca pocestuje a ktorý spoj si vyberie.

Novinky aj v medzištátnej

ZSSK v novom grafikone taktiež predlžuje večerné spojenie z Bratislavy do Popradu až do Košíc rýchlikom „Marlenka R 613“. Rovnako pribudne v nedeľu večerný spoj z Košíc do Bratislavy regionálnym rýchlikom Cassovia (18:08).

V medzištátnej nočnej doprave sa po prvýkrát predstavia priame vozne ZSSK z východného Slovenska do Viedne a do Brna. „Mnohí obchodní cestujúci, pracujúci či študenti cestujú z východného Slovenska do Rakúska či Českej republiky. Nové priame vozne bez prestupu im komfort cestovania výrazne zvýšia,“ zdôraznil Karol Martinček, člen predstavenstva ZSSK a riaditeľ úseku obchodu.

Top novinky pre Michalovčanov v kocke

  • Nové 2 páry vlakov InterCity z Bratislavy do Košíc. Podľa ZSSK, pôjde o historicky najrýchlejšie pravidelné spojenie s časom 4 h 42 min.
  • Súprava vlaku IC 513 (Bratislava hl.st. 15:47 – Košice 20:29) bude pokračovať z Košíc priamo až do Humenného (príchod 22:40) bez prestupovania v Košiciach.
  • Predĺženie rýchlika R 613 Marlenka do/z Bratislavy do/z Košíc každý deň okrem soboty (v súčasnosti jazdí väčšinu dní v týždni len na linke Bratislava – Poprad – Tatry).
  • Predĺženie trasy regionálneho rýchlika RR 762/17762 Cassovia v nedeľu do/zKošíc do Bratislavy (pôvodne jazdil na linke Trenčín – Košice).
  • Nový priamy vozeň Košice – Viedeň, Prešov – Košice – Brno, Humenné – Cheb.
  • Regionálne expresy ZSSK na linke Košice – Trebišov – Michalovce – Humenné budú realizované novými resp. modernizovanými vozňami a motorovými jednotkami s klimatizáciou a wifi pripojením.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM