Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Nájdete v nich útechu pred horúčavami: Čo ponúkajú parky v Michalovciach?

V Michalovciach si môžete oddýchnuť a nájsť únik pred horúčavami aj vo viacerých parkoch. Vybrali sme tri z nich, na ktoré sme sa pozreli bližšie.

Ilustračný obrázok k článku Nájdete v nich útechu pred horúčavami: Čo ponúkajú parky v Michalovciach?
11
Galéria

Michalovce ponúkajú viaceré parky, v ktorých človek môže zrelaxovať. Vybrali sme z nich do nášho článku hneď tri. Necháte sa zlákať?

Historický park

Na príjemnú relaxačnú vlnu vás navodí Kerta. Park sa nachádza neďaleko Kostolného námestia v Michalovciach. Historický park Kerta získalo mesto do svojho vlastníctva v roku 2012. Patrí medzi najstaršie parky nielen na území mesta, ale aj v regióne. Je zapísaný do zoznamu chránených parkov. Výsadba parku Kerta prebehla v polovici devätnásteho storočia.

Jeho základ je v tzv. anglickej parkovej úprave z druhej polovice 19. storočia z čias grófa Antala Sztáraya. Schladiť sa tu môžete pod širokými korunami stromov. Je tu totiž viacero exemplárov vzácnych druhov drevín ako dub bukovitý, agát biely, dub letný, jaseň americký, javor horský, zriedkavý dub žltkastý, dub šarlátový, jaseň štíhly a ďalšie dreviny. Ihličnanov je v Kerte pomenej, nachádzajú sa tu smrek obyčajný, sofora japonská a tis obyčajný. V parku neďaleko rieky Laborec rastie aj vzácny 370–ročný dub letný.

S fontánou uprostred

Ďalší michalovský park, ktorý sa nachádza neďaleko námestia je Park mieru. Stojí na mieste bývalého cintorína a je obľúbenou oázou pokoja v centre mesta, ktorú ľudia vyhľadávajú kvôli relaxu, prechádzke či rozhovorom medzi stromami. Cintorín zmenil názov práve na Park mieru. V 40. rokoch minulého storočia ho upravili do podoby mestského parku.

Pôvodnú funkciu tohto priestoru dodnes pripomína už len cintorínska kaplnka z 19. storočia. Niekedy pred rokom 1848 v parku postavili jednoduchú klasicistickú cintorínsku kaplnku, zasvätenú Ochrane Panny Márie. Park je dnes prepletený niekoľkými chodníčkami, ktoré sa stretávajú uprostred kamennej fontány. Tá je počas teplých mesiacov okrasou slnečného parku. Tečie spolu s napájadlom vody umiestneným vedľa nej.

Park s umeleckými výtvormi

Lákavý únik pred horúčavami môžete nájsť aj uprostred sídliska Východ. Gaštanový park blízko Užhorodskej ulice sa zmenil na oázu relaxu. Okrem vzácnych pagaštanov konských tu nájdete aj príjemné miesta na posedenie. Pred slnkom vás na lavičkách ukryjú koruny stromov. To však nie je všetko.

Park dýcha aj umeleckou atmosférou. Niekoľko veľkorozmerných sôch vytvorených rezbármi je umiestnených v tomto oddychovom areáli. Deti si v tomto parku nájdu ihrisko a všetkých poteší počas horúcich letných dní aj striekajúca fontána.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Obrazom: Nájdete v nich relax. 3 zaujímavé parky v Michalovciach
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM