Ondrej Petričko Samospráva

Nájomné byty mesta: Obsadených je 97%, došlo aj na vysťahovanie neplatičov!

Veľkým novodobým problémom je dostupnosť bytov pre mladé rodiny. Mestá riešia túto situáciu aj výstavbou nájomných bytov. Zisťovali sme, aká je situácia v Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku Nájomné byty mesta: Obsadených je 97%, došlo aj na vysťahovanie neplatičov!
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Michalovce aktuálne vlastní 417 bytov (údaj k 31.8.2013). „Obsadených bolo 404 a voľných 13. Voľné byty sú pripravené k odovzdaniu novým nájomníkom,“ povedala hovorkyňa primátora a MsÚ Iveta Palečková. Podotkla, že u voľných ide o byty nízkeho štandardu na Mlynskej ulici.

Mesto plánuje získať 60 nových bytov

Počet nájomných bytov vo vlastníctve mesta by sa mal meniť. Ako uviedla hovorkyňa, mesto plánuje v blízkej budúcnosti rozšíriť počet nájomných bytov o 60 nových jednotiek. Ale aj naopak. „K odpredaju je pripravených 7 bytov,“ dodala.

Výška nájomného je v bytoch rozličná v závislosti od štandardu. „Nájomné sa pohybuje v rozpätí od 0,56 do 0,60 €/m2 v bytoch nižšej kategórie a od 1,70 do 2,19 €/m2 v bytoch vyššej kategórie,“ vysvetlila Iveta Palečková.

Tak ako v iných mestách, aj v Michalovciach sa stáva, že niektorí nájomníci nájomné neplatia. „V roku 2013 došlo k exekučnému vyprataniu dvoch bytov v bytovom dome na Ulici staničnej, z dôvodu neplatenia.“

Poradovník na pridelenie bytov sa nevedie

Ak má mesto voľné nájomné byty, túto informáciu zverejní v tlači, na internete, v televízii a na úradnej tabuli. Žiadne poradovníky mesto nevedie. „Po každom zverejnení evidujeme žiadosti, ktoré nám záujemcovia zaslali ku konkrétnemu ponúkanému bytu v stanovenom termíne. Potom príslušná komisia vyhodnotí žiadosti záujemcov, oboznámi ich s výsledkom a výber uzavrie,“ ozrejmila hovorkyňa.

Ako dodala, v roku 2013 bolo zatiaľ pridelených 44 bytov (údaj k 25.9.2013).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM