Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Naše mesto dostalo vzácny dar: Michalovčania, pozrite si to na fotkách

Michalovce sa môžu pochváliť neobyčajným darom, ktorý nedávno dostali. Takúto vzácnosť naše mesto získalo.

Ilustračný obrázok k článku Naše mesto dostalo vzácny dar: Michalovčania, pozrite si to na fotkách
5
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce

Primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák prijal na pôde Mestského úradu v Michalovciach michalovského fotografa Ľudovíta Földyho. Ako informovala radnica, dôvodom jeho návštevy bola vzácna kniha umeleckého charakteru, ktorú odovzdal primátorovi mesta.

Na Slovensku rarita

V rámci minuloročného projektu cezhraničnej spolupráce Ľudovít Földy vytvoril pre mesto Michalovce publikáciu umeleckých fotografií. „Minulý rok sa nám podarilo ukončiť veľmi kvalitný projekt cezhraničnej spolupráce. Tento projekt dopadol veľmi dobre a na základe ohlasov a aj na základe toho, že vzniklo veľmi veľa kvalitného materiálu, bola vydaná kniha, ktorá patrila medzi jeden z finálnych produktov projektu," uviedol fotograf Ľ. Földy.

Názov vzácnej knihy je Od Michaloviec po Užhorod. Ako fotograf Földy dodal, bola by škoda tento materiál neukázať verejnosti. Vytvorili preto dielko, ktoré nemá za úlohu učebnicovým alebo pohľadnicovým spôsobom podať tvár mesta Michalovce, ale trošku ho aj poľudštiť. „Na Slovensku je to rarita a som rád, že ju máme práve v Michalovciach,“ dodal fotograf.

Pozlátené listy

Kniha vznikla pomocou všetkých dostupných technológií, ktoré v súčasnej dobe existujú. Jej veľkosť je 30×40 cm, je v teľacej koži a vnútro tvorí 30 strán. Strany a samotné fotografie sú vyrobené mokrou technológiou. Samotný výrobca na ňu dáva záruku 100 rokov. Táto vzácna kniha je robená ručne, strany a hrany listov sú pozlátené 24 karátovým zlatom.

„Veľmi príjemným bonusom je, že knihu vyrobila slovenská firma z Fiľakova, ktorá sa môže popýšiť aj tým, že obdobnú knihu vyrobili pre prezidenta Andreja Kisku, ktorý ju odovzdal ako dar pápežovi Františkovi,“ informovalo mesto.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Obrazom: Mesto Michalovce má vzácnu knihu
5
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM