Ondrej Petričko Rôzne

Nepríjemné zistenia o chrípke v našom kraji: Chorých bolo viac ako vlani, dvaja ľudia zomreli

Lekári zaznamenali v Košickom kraji v uplynulej chrípkovej sezóne 202 145 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO). Oproti minulej chrípkovej sezóne ide o nárast počtu ochorení. Vyskytli sa aj prípady SARI. Žiaľ, aj so smutným koncom.

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné zistenia o chrípke v našom kraji: Chorých bolo viac ako vlani, dvaja ľudia zomreli
Zdroj: TASR

O chrípkovej sezóne môžeme hovoriť v intervale od 40. týždňa v roku až po 19. kalendárny týždeň nasledujúceho roku. Vrchol chrípkovej sezóny bol v našom kraji v 6. týždni roku 2013, teda v polovici Februára. „V tomto týždni ochorelo 14 292 osôb, čo predstavovalo chorobnosť 2 954,2/100 0­00 osôb,“ vysvetlila vedúca Odboru epidemiológie RÚVZ Košice Jana Seligová.

V tejto chrípkovej sezóne bolo spolu zaznamenaných 202 145 prípadov ARO. „Teraz bolo zaznamenaných viac ARO a ochorení na chrípku ako v minulej sezóne,“ dodala doktorka.

V našom kraji umreli na SARI dvaja ľudia

Ťažké akútne respiračné ochorenie (SARI) sa nevyhlo ani nášmu kraju a v dvoch prípadoch aj so smutným koncom. „Počas chrípkovej sezóny od X/2012 do IV/2013 bolo zaznamenaných 25 prípadov SARI, z toho 2 úmrtia. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o závažné akútne respiračné ochorenia, všetci chorí boli hospitalizovaní,“ uzavrela epidemiologička Jana Seligová.

Na Slovensku navštívilo lekára 226 126 pacientov s chrípkou a 1 698 923 ľudí s akútnym respiračným ochorením, čo je o 17,5 % viac ako v predchádzajúcej sezóne. Epidemiológovia preto konštatujú, že tohtoročná chrípková sezóna bola závažnejšia ako uplynulá.

Záujem o očkovanie klesá

Závažné a alarmujúce je, že zaočkovanosť populácie proti chrípke sa pritom v uplynulej chrípkovej sezóne znížila a klesla pod 4%. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent. Očkovanie pritom výrazne znižuje množstvo závažných prípadov i cirkuláciu vírusu v populácii. Štatistiky sú teda jednoznačné – chrípka a úmrtia na chrípku sa nevyhýbajú ani Slovensku.

Očkovanie proti chrípke sa však čoraz viac stretáva s neochotou a odporom ľudí. Dokazujú to aj čísla za náš kraj. „Trend je klesajúci, zaočkovanosť bola podľa doterajších odhadov na úrovni 5 %.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM