Ondrej Petričko Rôzne

Netradičný výjav v meste: Študenti v uliciach naučia Michalovčanov starať sa o zuby

Študenti zubného lekárstva sa v utorok vyberú do michalovských ulíc počas akcie Spolu za zdravý a krásny úsmev. Budúci zubári ukážu Michalovčanom ako sa správne starať o zuby.

Ilustračný obrázok k článku Netradičný výjav v meste: Študenti v uliciach naučia Michalovčanov starať sa o zuby
Zdroj: Webnoviny.sk

Michalovčania sa už v utorok môžu tešiť na rady študentov zubného lekárstva ohľadom správnej starostlivosti. V rámci roadshow Spolu za zdravý a krásny úsmev sa pozrú na zúbky aj ľuďom v Michalovciach. Ľuďom sa budú venovať jednotlivo. Ukážu im správnu starostlivosť o chrup.

Chcú zaškoliť viac ako 5 500 ľudí

„Za posledných dvadsať rokov sa štátny sektor v stomatológii takmer rozpadol a tri univerzitné mestá, v ktorých sa ešte nachádzajú štátne univerzitné kliniky, nestačia plniť úlohu liečebnú aj preventívnu,“ vysvetlil na tlačovej konferencii prezident Slovenského spolku študentov zubného lekárstva Viliam Falis.

Práve preto študenti dospeli k názoru, že toto občianske združenie by sa malo začať intenzívne venovať prevencii. Prvá preventívna akcia sa uskutočnila v roku 2011 v Košiciach, pričom organizátori vtedy o ústnej hygiene poučili prvých 1 700 ľudí. Dodnes je to dovedna už 4 000 ľudí, pričom v tomto roku chcú zaškoliť viac ako 5 500 ľudí.

Precvičia si techniku čistenia zubov

Študenti sa rozhodli pre osobnú komunikáciu s konkrétnymi ľuďmi, ktorým na modeli predvedú ako sa starať o chrup a zodpovedajú na ich otázky. Jedna inštruktáž trvá približne 30 minút a jeden školiteľ je schopný postarať sa naraz o najviac troch ľudí.

Každý dostane vlastnú zubnú kefku, s ktorou si precvičí techniku čistenia zubov. „To bude mať oveľa väčší význam, ako náučné prezentácie a prednášky,“ uviedol Falis, ktorý dúfa, že cez zaškolených ľudí sa informácie budú šíriť ďalej. „Našim cieľom je do niekoľkých rokov priamo alebo sprostredkovane osloviť signifikantné percento slovenskej populácie,“ dodal.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM