Správy

Obec, ktorá dala meno celému regiónu: Stretávali sa tu šľachtici Zemplínskej stolice, dnes z hradu nezostali ani ruiny

Dedina Zemplín, kedysi mocné, stredoveké župné sídlo, v časoch najväčšej slávy tak významné, že dalo meno celému okolitému regiónu. Jej chotár už dnes kaštiele či hrady nezdobia, no je nesporné, že tam kedysi stáli v plnej paráde.

Ilustračný obrázok k článku Obec, ktorá dala meno celému regiónu: Stretávali sa tu šľachtici Zemplínskej stolice, dnes z hradu nezostali ani ruiny
Zdroj: TASR

Na juhu Východoslovenskej nížiny leží nenápadná obec ku ktorej sa viaže bohatá a slávna história. Najstarší písomný doklad o obci uvádzanej ako villa Zemplén pochádza z roku 1261.

Historické starožitnosti hradného kopca

Za baňu historických starožitností považujú niektorí archeológovia hradný kopec nad obcou Zemplín. Človek ho obýval nielen v stredoveku, keď tu stál kamenný hrad, ale v už oveľa dávnejších dobách. Osídlenie obce a jej okolia má približne 30 000-ročnú históriu.

„Najstarší písomný doklad o obci uvádzanej ako villa Zemplén pochádza z roku 1261. Vyvinula sa zo staršej osady v blízkosti ranofeudálneho hradu. Do konca 13. storočia bol hrad a dedina majetkom uhorských kráľov a centrom Zemplínskeho komitátu. V 13. storočí sa označuje ako trhová osada s možnosťou vyberania mýta a v 15. storočí, keď je vo vlastníctve rodiny Drughetovcov, už ako stredoveké mestečko,“ poznamenáva Elena Miroššayová z košického pracoviska Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Hrad nad obcou Zemplín ani kaštieľ, ktorý si v 16. storočí postavili Drughetovci v strede dediny, sa do dnešných dní nezachovali. Pozostatky miestneho hradu využili veriaci na prestavbu kostola

Šlachtici Zemplínskej stolice

Naďalej tu však stojí budova bývalého župného snemu postavená v rokoch 1666 až 1668. Stretávali sa v nej takmer 150 rokov najvplyvnejší šľachtici Zemplínskej stolice. „Ede Reiszing v dejinách Zemplínskej župy vydaných začiatkom 20. storočia napísal, že župa dostala meno od zemplínskeho zemného hradu. Názov Zemplín odvádza zo slovanského slova zem, zemlja a vidí v tom znak toho, že tu bývali Slovania obrábajúci zem,“ dopĺňa mozaiku histórie obce starosta Zemplína. Jej dnešná podoba však už slávu niekdajšieho stredovekého mestečka príliš nepripomína. Výročné trhy, ktoré boli posledným pozostatkom zašlých čias, sa v obci prestali organizovať v medzivojnovom období. Dedinku v susedstve rieky Bodrog, v ktorej dnes žije približne 400 obyvateľov, majú vďaka jej niekdajšiemu postaveniu, v obľube hlavne milovníci histórie.

Stredoveký hrad nad Zemplínom

Nad obcou Zemplín sa kedysi týčil stredoveký hrad. Historické pramene sú skúpe na informácie o jeho niekdajšej podobe, no o význame stavby pre okolitý región prinášajú dostatok poznatkov.

Centru hradiska, ktorý stále obkolesujú pozostatky obranného valu, dnes namiesto pompézneho mocenského sídla dominujú dva kostoly a priľahlý cintorín. Niekdajšie sídlo hradu na skalnatom ostrohovitom návrší nad obcou Zemplín sa nachádza v nadmorskej výške 121 metrov.

V jeho blízkosti tečie rieka Bodrog, ktorá vzniká sútokom riek Ondava a Latorica. Situovanie zemplínskeho hradu preto mnohým pripomína Devínsky hrad pri Bratislave. „Strategicky výhodná poloha vyvýšeniny poskytovala obyvateľom prirodzenú ochranu pred nepriateľmi a v čase záplav aj pred vodou z rozvodnených ramien Bodrogu. Archeologické nálezy dokazujú, že prvú osadu si na vyvýšenine založili ešte v 5. tisícročí pred naším letopočtom nositelia bukovohorskej kultúry,“ objasňuje Elena Miroššayová z košického Oddelenia pre výskum východného Slovenska, ktoré spadá pod Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV).

Hrob staromaďarského náčelníka

V 1. storočí pred naším letopočtom vzniká na území Zemplína dobre organizovaná aglomerácia. Patrí k nej aj keltsko-dácke hradisko obohnané valom. Na jeho spevnení sa následne v 9. storočí už podieľa iný národ – Slovania. „K poslednej úprave valu došlo pravdepodobne na prelome 11. a 12. storočia, kedy sa hradisko začalo prestavovať na hrad,“ uvádza vo svojej publikácii Zemplín – obec s bohatou minulosťou autorka Mária Lamiová. Hradný kopec, ale aj ďalšie časti chotára obce doteraz preskúmalo viacero archeológov. K ich hodnotnejším objavom a nálezom patrí hrob staromaďarského náčelníka s bohatou výbavou, železné hrdelné okovy z 1. storočia pred n. l., ale aj oveľa mladší nález – poklad 410 kusov strieborných mincí z 15. a 16. storočia, ktoré si zakopal do zeme ich niekdajší majiteľ zrejme z obavy pred Turkmi.

Žiadne ruiny

Prvá písomná zmienka o existencii kamenného hradu nad Zemplínom pochádza z roku 1214, kedy tu sídlil zástupca župana. Sídlom župy sa stáva o niekoľko desiatok rokov neskôr. Pôvodne ho vlastnil kráľ, neskôr jágerské biskupstvo a následné až do jeho vypálenia v 17. storočí viaceré šľachtické rodiny, medzi nimi napríklad Drugethovci, Csákyovci až napokon jeho poslední majitelia Andrássyovci.

Zo zemplínskeho hradu sa do dnešného dňa nezachovali žiadne ruiny. Aj preto zostáva jeho niekdajšia podoba v rovine hypotéz. V centre hradiska stoja v súčasnosti dva kostoly.

Gréckokatolícky postavený v roku 1804 a chrám reformovanej evanjelickej cirkvi, stavebne upravený v prvej polovici 17. storočia. Historici predpokladajú, že vznikol prestavbou pôvodného románskeho kostola, ktorý tam zrejme kedysi stál spolu so stredovekým hradom. Pozostatky hradu boli podľa poznatkov M. Lamiovej naposledy viditeľné v 19. storočí. „V správe z roku 1873 sa uvádza, že kvôli stavbe veže k miestnemu kalvínskemu kostolu tam rozobrali asi 15 metrov vysokú ruinu hradnej veže, ktorá tam dovtedy stála.“

Čítajte tiež:

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Michalovciach, o ktorých vie málokto

Ťaháky v okolí Šíravy: celoročný relax pri vode, výlety za poznaním i unikátny mlyn

Keď je Havaj vzdialený čo by kameňom dohodil… 15 najzaujíma­vejších názvov obcí na východe

V súťaži o najkrajšiu obec sú v hre aj tie naše: 3 dediny z Michalovského okresu, ktorým sa darí najlepšie

Podľa tejto obce sa volá celý náš región: Pýši sa historickým starožitníctvom
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM