Zuzana Ročeňová Rôzne

Ochutnávka chutných pokladov: Vo Vinnom hostili vyše 150 druhov vín

V zemplínskom regióne ste počas uplynulých dní mohli ochutnávať vínne poklady z celého Slovenska a Moravy. Degustácia vína v sprievode skúsených znalcov a toho najlepšieho nie len zo slovenských vinohradov sa konala v obci Vinné a každý milovníka tohto ušľachtilého nápoja si prišiel na svoje.

Ilustračný obrázok k článku Ochutnávka chutných pokladov: Vo Vinnom hostili vyše 150 druhov vín
Zdroj: Dnes24.sk

Vo Vinnom, obci s dlhoročnou tradíciou pestovania hrozna a výroby vína sa uskutočnil už VII. ročník celoslovenskej výstavy vín s medzinárodnou účasťou „Dni vína vo Vinnom 2014“.

Organizátormi výstavy boli obec Vinné, Vinianske obecné múzeum a galéria a miestne vinárske firmy. „Hrozno a víno patrí neodmysliteľne k Vinnému a k jeho obyvateľom, ktorí sa hrdo hlásia k pestovania vínnej révy a výrobe vína. Potešiteľná je aj skutočnosť, že v tradícii vinárstva pokračujú aj mladí ľudia,“ povedal starosta obce Vinné Jozef Kráľ.

Vyše 150 druhov vín a rozdávali sa aj medaily

„Do súťaže poskytlo vína 52 vystavovateľov, z toho 20 vinári – malovýrobcovia z Vinného, Kaluže, Michaloviec a Sobraniec a 17 vinári – malovýrobcovia z Moravy. Medzi 15 firiem, ktoré dodali vzorky na výstavu vín, patrili spoločnosti z nášho regiónu, z oblasti Tokaj, západného Slovenska a z Moravy,“ uviedol prednosta obce Vinné Marián Makeľ.

Vína, ktorých celkový počet bol 158, boli hodnotené v šiestich kategóriách a odborná degustácia prebehla za prítomnosti špičkových degustátorov v Kultúrnom dome vo Vinnom. „Odborná komisia na základe výsledkov súťaže udelila 28 zlatých, 74 strieborných a 46 bronzových medailí, boli vyhlásení 3 „šampióni“ výstavy.“

Pochutnali si aj laickí degustátori

Novinkou tohto ročníka bola prítomnosť laických degustátorov, vinárov z Vinného. Mohli sme vyberať z bieleho, červeného i ružového a chuťovo si prišli na svoje aj tí, ktorí obľubujú sladké, trpké či korenisté vína.

"Organizátori výstavy sa snažia aj týmto spôsobom motivovať ľudí, zvlášť mladých, k udržiavaniu tradície vinohradníctva a vinárstva. VII. ročník výstavy vín bol jedným z najvydarenejších ročníkov, nielen zvyšujúcou sa úrovňou a atraktivitou súťaže, ale aj návštevnosťou milovníkov vína pri verejnej degustácii,“ doplnil Makeľ.

Ochutnávka vinných pokladov vo Vinnom
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM