Veronika Ondo-Cholewová Správy

Ojedinelý projekt, aký sme tu ešte nemali: Špacírka po stopách michalovských Židov, sprevádzať bude fundovaný historik!

Mesto pripravilo obľúbené podujatie špacirky po varošu. Na prechádzku židovskou históriou je nutné rezervovať si miesto v autobuse. Nečakajte príliš dlho, pretože vstupné je iba dobrovoľné.

Ilustračný obrázok k článku Ojedinelý projekt, aký sme tu ešte nemali: Špacírka po stopách michalovských Židov, sprevádzať bude fundovaný historik!
Zdroj: Dnes24.sk

Čo tu zostalo po Židoch?

Viete kde v Michalovciach ešte stojí synagóga a kde stáli kúpele? Tieto a mnohé iné zaujímavosti z histórie Michaloviec sa môžete dozvedieť na špacirkoch po varošu. Údaje o príchode prvých židovských rodín do Michaloviec nie sú k dispozícii. Podľa dokumentov z roku 1672 sa nachádzalo v mestečku niekoľko osôb židovského vierovyznania. Prvá židovská rodina v Michalovciach je doložená v listine z roku 1725. Podľa sčítania obyvateľstva z roku 1787 bývalo v Michalovciach 74 osôb židovského vierovyznania. Počet obyvateľov prudko rástol a v roku 1940 tu bolo 4 179 Židov.

Rezervujte si miesto

Keďže na presun počas špacirok sa využije autobus, nezabudnite si rezervovať miesto na sekretariáte MsKS (3.poschodie) alebo na kulturami@msumi.sk. K povinnej výbave patrí pokrývka hlavy a pevná obuv. Organizátorom zaujímavého podujatia je Mestské kultúrne stredisko spolu so Zemplínskym múzeom v Michalovciach, ktorí sa rozhodli spríjemniť letné dni svojim obyvateľom. Vstupné je dobrovoľné! Stretnutie sa uskutoční v piatok o 17. hodine pred MsKS. Históriou vás prevedie kronikár mesta a historik múzea Martin Molnár.

Čítajte tiež:

Deti oslávili svoj deň v Zemplínskom múzeu: Nechýbali zdatní rytieri, lukostreľba či hrnčiarska dielňa FOTO

Kultúrne stredisko má vraj za sebou náročný rok: Aké boli počty návštevníkov?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM