Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Okolo 17 tisíc ľudí prišlo do Klokočova pri Michalovciach: V gréckokatolíckom chráme je pre veriacich vzácna kópia, FOTO

Okolo 17 tisíc ľudí nedávno navštívili Klokočov pri Michalovciach. Dôvodom ich veľkého presunu sa stal odpust na jednom z najvýznamenších pútnických miest Zemplína.

Ilustračný obrázok k článku Okolo 17 tisíc ľudí prišlo do Klokočova pri Michalovciach: V gréckokatolíckom chráme je pre veriacich vzácna kópia, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom návštevy pútnikov bol odpust v Klokočove, ktorý patrí k najvýznamnejším pútnickým miesta Zemplína pre zázrak, ktorý sa tam v minulosti vraj odohral a cirkev ho uznala.

Za zázrakom, ktorý sa tu pred rokmi odohral, putovali ľudia nielen z východného Slovenska, ale zo všetkých kútov. Dvojdňovú slávnosť slávili veriaci modlitbami, spevom i spoveďou. „Prišlo sem okolo 17 tisíc ľudí,“ uvádzajú organizátori v obci. Gréckokatolícky chrám, zasvätený Zosnutiu Presvätej Bohorodičky, pochádza z roku 1835. Nachádza sa v ňom kópia zázračnej ikony.

Na kópii zázračnej ikony v Klokočove je uvedený tento text: „Skutočná ikona Bohorodičky, ktorá v roku 1670, v chráme rusínskej dediny Klokočov, ktorá patrí k Vinianskemu zámku v Hornom Uhorsku, pred zrakmi mnohých slzila, a potom, keď ju akýsi heretik nožom prebodol, zalievajúc sa slzami plakala."

Na zadnej strane tejto ikony je zaznamenané, že je kópiou a že ju podľa originálu namaľoval roku 1769 F. Kramer vo Viedni, a táto kópia zázračnej ikony bola dňa 12. marca 1769 rakúskym cisárom darovaná mestu Prešovu namiesto originálu. Ďalej je ešte poznamenané, že kópia bola roku 1802 obnovená maliarom Bodom. V týchto historických zápisoch je zdôraznené, že ikona slzila pred mnohými ľuďmi, ktorí slzenie videli a tiež, že slzenie sa zmenilo na plač, keď ikonu prebodávali nožom.

Tisíce veriacich v Klokočove: Každoročne prichádzajú v lete na odpust
18
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM