Rôzne

Organizátor motozrazu: Takúto kuriozitu ľudia vyviedli, aby získali lacnejší vstup

Organizátori najväčšieho motozrazu na Slovensku sa na východ už veľmi tešia. Šíravu považujú za svoj druhý domov. Dozvedeli sme i pikošky zo zákulisia.

Ilustračný obrázok k článku Organizátor motozrazu: Takúto kuriozitu ľudia vyviedli, aby získali lacnejší vstup
Zdroj: TASR

Na Medzinárodnom motozraze Sveta motocyklov na Zemplínskej šírave sa pracuje už veľmi dlho. Podujatie je považované za vôbec najväčšiu motorkársku akciu na Slovensku a jednu z najväčších v strednej Európe. Porozprávali sme sa s jedným z organizátorov a to Michalom Tvrdým. Ten nám prezradil aj pikošky zo zákulisia.

Ako dlho trvajú prípravy motozrazu? Kedy už začínate?

Niektoré veci z príprav na ďalší ročník sa plánujú aj viac ako rok vopred. Už teraz prebiehajú rokovania s partnermi a kapelami o programe na Motozraz 2017. Hlavne prípravy začínajú približne v októbri a s pribúdajúcim časom, tempo príprav naberá na obrátkach.

Koľko ľudí je v tíme a zabezpečuje plynulý chod akcie?

Na zabezpečení pracuje približne stovka ľudí a organizačný tím. Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové, naviac sa sprísňuje aj legislatíva, takže nároky a zodpovednosť neustále narastajú.

S akými problémami alebo kuriozitami sa počas príprav stretávate?

Kuriozitou boli prípady, keď sa nechali ľudia doviesť autom, zobrali pod pazuchu prilbu a išli sa zaregistrovať ako motorkári. Robili to kvôli zvýhodnenému vstupnému pre motorkárov, kde okamžite získali lacnejší vstup, tričko, tombolový lístok a ďalšie bezplatné služby. Na také a podobné finty sme dobre pripravení.

Do zaujímavosti možno zaradiť aj to, že sme vytvorili slovenský rekord v gumovaní motocyklov so zápisom do Guinessovej knihy rekordov. Pripravujeme už tretie MS SR v hode mobilom do diaľky, môžu sa zapojiť všetci. Najväčšou kuriozitou bola skutočná motorkárska svadba s 4. tisícovým svadobným sprievodom. Museli byť dodržané všetky úradne náležitosti SR, ako oddávajúci starosta, zapisovateľka, všetky insígnie a podobne. Určite by sa našli ešte ďalšie pikošky, ale o tých nabudúce.

Ako zabezpečujete účastníkom bezpečnosť?

Musíme si zaklopať prstom o drevo. Zatiaľ sa nám nestala vážna dopravná nehoda spôsobená motorkárom. Všetci motorkári dostavajú pri registrácii ponaučenie, letáky s pokynmi bezpečnej jazdy, upozornenia o ustrojenosti, neustále nabádanie na zodpovednosť. Robíme praktické ukážky prvej pomoci. Počas roka sa v časopise Svet motocyklov píše o bezpečnosti a novinkách bezpečnej jazdy. Spolupracujeme s Ministerstvom dopravy – BECEP (Bezpečnosť cestnej premávky).

Čo je pre vás najnáročnejšie?

Tých náročných veci je viac. Sú to organizačné zabezpečenia spanilých jázd a bezpečnosti premávky. Tiež poriadok a disciplína v areáli v spolupráci so všetkými zložkami a komisiami. Treba ich pochváliť, aj keď nám nič neodpustia, ale pre úspešnosť sú potrebné ochota a ústretovosť, a to sa nám darí s dopravnou políciou, dopravným inžinierom, mestskou políciou, obvodnou políciou z Vinného, primátorom a ostatnými zástupcami mesta Michalovce. Treba spomenúť aj starostu z Vinného a obecné zastupiteľstvo. Tých všetkých je oveľa viac, ale nie je možné každého menovať. Využijeme túto chvíľu, všetkým úprimne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

Na čo sa najviac tešíte?

Ja osobne sa teším na každú cestu na východ Slovenska. Viacerí to určite poznajú, že niečo môžete zažiť a vidieť veľakrát, ale vždy sa nájde niečo príjemne nové a prekvapujúce. Mám šťastie, že mne sa to deje pravidelne. Pre mňa sú Michalovce a Zemplínska šírava druhým domovom, milujem to tu. Občas počúvam, že v Mičigene sa nič nedej, ale deje a musím povedať, že máte krásne mesto. Za tie roky som spoznal veľa skvelých ľudí a vznikli nielen kamarátstva, ale aj skutočné priateľstvá.

Je pre vás každý motozraz iný alebo naopak už to vnímate rovnako? V čom?

Sú tradície, ktoré robia motozraz motozrazom. Vždy sa snažíme prinášať nové veci a prekvapenia, na ktoré sa môžu ľudia tešiť v podobe kaskadérov, či hudobných hostí. Vnímať sa to nedá rovnako, vždy je to iné. Pridali sme jeden deň naviac, teda začíname už tretí rok tradične vo štvrtok. Väčšina si to už ani nevie predstaviť, že by to malo byť menej dní. Motozraz sa stal pre tisíce ľudí plánom na dovolenku a stretnutím rovnakej krvnej skupiny v skvelej atmosfére plnej hudby a dobrej zábavy. Mimochodom, po úspešnom minulom roku, aj tento rok pokračujeme v darcovskej dobrovoľnosti v Motorkarskej kvapke krvi.

Prezradíte čitateľom, koľko takéto podujatie stojí?

Áno. Je na to veľmi jednoduchá odpoveď. Veľa času, strachu, nervov a potu.

Môže vás zaujímať:

Šíravu ovládne motozraz: Krásne stroje, dievčatá v pene aj koncert zahraničnej legendy!

Ivan Jakeš (41) historicky najúspešnejší Slovák na Dakare: Vlk samotár motozrazy neobľubuje, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM