Samospráva

Osvetlenie v Michalovciach je už kompletne zmodernizované: Dočkali sa aj priechody, v meste nasadili šetriče

Michalovce sa môžu pochváliť kompletnou modernizáciou verejného osvetlenia. Pozornosť sa zamerala aj na priechody pre chodcov a v uliciach mesta boli nasadené šetriče. Čo všetko sa zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku Osvetlenie v Michalovciach je už kompletne zmodernizované: Dočkali sa aj priechody, v meste nasadili šetriče
Zdroj: Dnes24.sk

Verejné osvetlenie má bezprostredný vplyv na dopravnú aj osobnú bezpečnosť, zvyšuje turistickú atraktívnosť mesta a v konečnom dôsledku zlepšuje kvalitu bývania. Ako michalovská radnica uviedla, je priam nevyhnutné, aby osvetlenie bolo čo najefektívnejšie.

Michalovský záväzok

„Záväzok zmodernizovať a zefektívniť verejné osvetlenie sme si dali aj v Michalovciach. Projekt modernizácie, vrátane prípravných a projektových prác, beží už od roku 2008,“ uviedla radnica. Sústava verejného osvetlenia v celom meste je v súčasnosti už kompletne zmodernizovaná a beží jej štandardná prevádzka.

„V rámci modernizácie boli vymenené svietidlá, výložníky, niekde aj stožiare a vedenia. Okrem toho boli nasadené regulátory osvetlenia – tzv. šetriče, ktoré veľkou mierou prispievajú k úsporám energie,“ doplnili z radnice. Technické zámery rekonštrukcie aj s reguláciou podľa Dionýza Gašparovského zo spoločnosti Typhoon (autor pôvodného projektu osvetlenia, ktorý celú modernizáciu priebežne dozoroval) splnili predpokladané parametre úspor finančných prostriedkov na prevádzkovanie, aj požadované parametre moderného verejného osvetlenia.

Michalovce majú dedičstvo v podobe starších rozvodov a osvetľovacích stožiarov. Musí sa preto udržiavať a postupne – ako končí životnosť jednotlivých prvkov – aj vymieňať. Veď niektoré rozvody majú viac ako 40 rokov. Značné sú predovšetkým náklady na modernizáciu podzemných káblových vedení, preto je celý proces postupný.„V mi­nulom roku bolo opravených až 36 káblových porúch,“ zverejnilo mesto.

Moderné osvetlenie priechodov pre chodcov

Zmodernizované bolo aj osvetlenie priechodov pre chodcov, sústava verejného osvetlenia bola rozšírená o niektoré nové úseky, boli vymenené káblové vedenia v rozsahu 1,3 km. Nasadené regulátory osvetlenia začali prinášať reálne úspory nákladov, podľa autora pôvodného projektu sú vyčíslené až na 40 %. Na priechodoch pre chodcov boli pôvodné halogenidové výbojky vymenené za úsporné LED svietidlá špeciálne určené pre priechody, a to v počte 52 kusov.

„Na nových úsekoch osvetlenia, zo všetkých uveďme napr. vnútrobloky na Kuzmányho ulici, cestu v Žabanoch, osvetlenie Ul. SNP k strelnici, chodníky na Ul. prof. Hlaváča a Užhorodskej ulici, areál ZŠ, J. A. Komenského, boli inštalované moderné a efektívne LED svietidlá,“ zverejnilo mesto. Zrekonštruované bolo aj osvetlenie autobusovej stanice.

Môže vás zaujímať:

Sezóna letných terás je tu: V Michalovciach si posedenie môžete vychutnávať už na vyše dvoch desiatkach

Ak v ňom obľubujete relax, možno zaujmú aj vás: 13 zaujímavých cifier o michalovskom kúpalisku

Návrhy na nový vzhľad Kostolného námestia? Michalovčanom sa nepáčil ani jeden a… prišiel zvrat

Zábery, ktoré by bola škoda nevidieť: Zaspomínajte si na michalovský pivovar, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM