Rôzne

Palínska ZŠ má byť na čo hrdá: Vyhlásili ju za najlepšiu lesoochranársku školu

Tak tomu sa povie úspech. Jedenásty ročník lesoochranárskej súťaže hovorí jasnou rečou pre Palín. Jednotkou medzi základnými a strednými školami sa stala škola z Michalovského okresu.

Ilustračný obrázok k článku Palínska ZŠ má byť na čo hrdá: Vyhlásili ju za najlepšiu lesoochranársku školu
Foto: Katarína Oravská

Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne, okres Michalovce, sa stala v tomto roku najlepšou lesoochranárskou školou na Slovensku. Vyznamenané školské zariadenie je víťazom 11. ročníka súťaže, ktorú už tradične zorganizovalo Lesoochranárske zoskupenie (LZ) VLK.

Palínska škola najlepšie z dvadsiatky

V školskom roku 2013/2014 sa do súťaže prostredníctvom svojich aktivít zameraných na ochranu lesov prihlásilo celkovo dvadsať základných a stredných škôl z celého Slovenska. „Tento ročník bol špecifický tým, že medzi prihlásenými školami prevládali malé a špeciálne školy a vieme minimálne o ďalších 15 školách, ktoré sa zapájali do rôznych aktivít, ale oficiálne sa do súťaže neprihlásili,“ informoval náčelník LZ VLK Juraj Lukáč.

Dodal, že súťažná porota, zložená zo zástupcov LZ a partnerov – Nadácie Aevis a Občianskeho združenia TATRY, vyberala ocenené školy z tých, ktoré dokázali skĺbiť svoje výchovno-vzdelávacie aktivity s aktivitami v teréne, pričom išlo o činnosti zamerané na ochranu a spoznávanie lesov a chránených území.

Hlavná cena, koncert Zdenky Prednej

Porotu súťaže najviac oslovila víťazná škola z Palína hlavne preto, že jej žiaci spoznávali lesné ekosystémy a vzťahy v lese v rámci blokovej výučby na škole a počas exkurzií, a lesné hliadky monitorovali nelegálne výruby a vyhľadávali vzácne stromy.

Deti ďalej pomáhali pri čistení Národnej prírodnej rezervácie Jovsianska hrabina, pričom o svojich aktivitách informovali aj prostredníctvom lokálnych médií. Hlavnou cenou pre žiakov víťaznej školy a ich rodičov, bol koncert speváčky Zdenky Prednej, ktorý sa konal v uplynulých dňoch v palínskom dome kultúry.

Všetky školy, ktoré sa zapojili do súťaže, získali DVD s filmom o východokarpatskej divočine – Vlčie hory, ktorý na festivale Envirofilm 2014 získal cenu za najlepší film slovenského autora. Ďalší ročník súťaže o najlepšiu lesoochranársku školu vyhlásia jej organizátori v októbri tohto roka. Opätovne sľubujú zaujímavú hudobnú cenu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM