Rôzne

Pamätáte si na Šíravar, Starý prameň či Antal? V Michalovciach sa varila aj rarita, 20-stupňové pivo!

Zaspomínajte si s nami na časy dávno minulé, keď sa pilo v našom meste orosené z michalovského pivovaru. Aké pivá sa u nás varili? Nechýbal medzi nimi ani zlatistý mok, ktorý mal rovných 20 stupňov!

Ilustračný obrázok k článku Pamätáte si na Šíravar, Starý prameň či Antal? V Michalovciach sa varila aj rarita, 20-stupňové pivo!
Zdroj: TASR

História varenia piva v metropole Zemplína siaha až do 18. storočia. Bohužiaľ, skončila v roku 1999, keď svoje brány zavrel pivovar pod názvom Starý prameň. Názvov, ktorých vystriedal michalovský pivovar, bolo viacero.

Varené na Zemplíne

Známy bol aj pod menom Šíravar či Východoslovenský pivovar. Okrem klasiky varil aj špeciály: Salónný brezniak (13°), Vihorlat (15°) či Karneval (20°).

Pivovar úzko spolupracoval so sladovňou v Michalovciach, ktorá je ešte stále v prevádzke. Zlatistý mok bol distribuovaný nielen na Slovensku, ale vyvážal sa aj do zahraničia – Švédska a Ukrajiny – kam ku koncu pivovaru už smerovala väčšina produkcie. Pripomeňte si spolu s nami michalovské pivá.

Pivo podľa grófa

Od roku 1867 gróf Anton Sztáray prevádzkoval v Michalovciach pivovar. Istý čas vyrábali v pivovare aj pivo Antal, ktoré dostalo meno podľa zakladateľa pivovaru. Až do zrušenia výroby patril pivovar medzi najstaršie na Slovensku. Starý prameň o názov, ktorého sa dlhší čas viedli spory kvôli podobnosti s inou značkou, sa dodával ako svetlý, tmavý, (11°, 12°, 14°).

Pochutnávali sme si aj Vihorlate

Názvov, ktorých vystriedal michalovský pivovar, bolo viacero. Známy bol pod menom Šíravar či Východoslovenský pivovar. Pod názvom Východoslovenský pivovar a vývozná sladovňa, účastinná spoločnosť, produkoval dvanástku svetlý Chmelovar, trinástku Salónný brezniak, pätnástku Vihorlat – pivo mníchovského charakteru. Raritou bolo tmavé zdravotné pivo Karneval, ktoré malo 20 stupňov!

Neskôr sa michalovský pivovar rozrástol o droždiareň. V 2. svetovej vojne bol poškodený. V roku 1944 ho ako jeden z prvých opravili sovietski vojaci. Fungoval až do 90. rokov 20. storočia. Po jeho konci chátral a napokon ho zbúrali. Svoje brány zavrel pivovar pod názvom Starý prameň.

Ak máte aj vy fotografie Michaloviec, s ktorými by ste sa chceli podeliť a viažu sa s krásnymi udalosťami či spomienky neváhajte nás kontaktovať. Svoje príbehy, fotografie, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: michalovce@global24.sk

Môže vás zaujímať:

Zábery, ktoré by bola škoda nevidieť: Zaspomínajte si na michalovský pivovar, FOTO

Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Michalovciach, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO

Archeológovia sa naplno činia v historickom jadre mesta: Dokážu prítomnosť vodnej priekopy?!

Michalovčania dobyli hrad, pokorili prírodu a ovládli pivovar

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM