Zuzana Ročeňová Kultúra

Perla Zemplína: Michalovce oslávia 770. výročie vzniku

Rok 2014 je rokom niekoľkých významných okrúhlych výročí, súvisiacich s históriou nášho mesta. Jedným z nich je aj 770. výročie nateraz najstaršej známej písomnej zmienky o Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku Perla Zemplína: Michalovce oslávia 770. výročie  vzniku
Zdroj: Dnes24.sk

Zemplín je charakteristický stretom rôznych kultúrnych prvkov a tradícií, z čoho pramení i pestrosť jednotlivých jeho obcí. V súčasnosti je zemplínsky región územnosprávne členený na Horný Zemplín, radený do Prešovského samosprávneho kraja a Dolný Zemplín, ktorý je s okresmi Michalovce, Sobrance a Trebišov súčasťou Košického samosprávneho kra­ja.

Písomná zmienka o Michalovciach

Najstaršia písomná zmienka o meste Michalovce oslávi tohto roku už 770. výročie. ,,Listina z roku 1244 je totiž relevantnými odborníkmi uznaná za najstaršiu hodnovernú správu o našom meste. Prvá písomná zmienka však neznamená, že Michalovce vznikli v danom roku – v tom čase už mali za sebou dlhý vývoj,“ uviedol Martin Molnár, historik Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Je možné, že sa nájde ešte staršia prvá písomná zmienka?

Odpoveď na túto otázku nie je vôbec jednoduchá. ,,Úplne sa to vylúčiť nedá, no domnievame sa, že v dnešnej dobe je to málo pravdepodobné. Prekvapenie nám môžu pripraviť zrejme už len vatikánske archívy,“ doplnil Molnár.

Perla Zemplína

Významná a výhodná poloha mesta dala základ pre vznik tradičných i klasických remesiel, obchodu, neskôr priemyselnej výrobe v keramike, odevníctve a potravinárstve. Vývoj Michaloviec bol úzko spätý viac ako dvesto rokov s rodinou Sztárayovcov.

V dnešnej dobe sa Michalovce rozprestierajú na ploche 52,81 km² a sú domovom takmer 39 tisíc obyvateľov. Nadväzujúc na historické danosti sa Michalovce stali centrom vzdelanosti, obchodu a turistiky na Zemplíne.

Vztyčovanie novotvaru historizujúcej vlajky pri otvorení Roku 770. výročia prvej písomnej zmienky o meste Michalovce sa uskutočni 7.2.2014 o 10­.00 hod. pred MsÚ.

Foto: michalovce.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM