Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Pikoška z histórie o neposednom kostole: Viete, kde majú tohto nezbedníka?

Neďaleko Michaloviec sa hovorí o neposednom kostole. Ľudí z kostola nikto nevyháňa ani ich nezhadzuje z lavičiek. Tak prečo tento prívlastok?

Ilustračný obrázok k článku Pikoška z histórie o neposednom kostole: Viete, kde majú tohto nezbedníka?
Zdroj: Dnes24.sk

V obci Inovce je cerkev síce mladšia, ale jej história je vďaka pamätným zápisom lepšie zmapovaná. Do zoznamu UNESCO sa však nedostala, možno preto, že ikonostas, ktorý mal byť v cerkvi umiestnený, bol taký veľký, že z neho jednoducho kus odrezali.

Cerkev sv. Michala archanjela získali Inovčania ako dar. V neďalekých Baškovciach už svojimi rozmermi nevyhovovala, postavili si murovanú cerkov a tú drevenú darovali do Inoviec. Stalo sa to v roku 1836.

Nadšení Inovčania postavili cerkev pekne na najvyššom bode dediny, na vrchole kopca nad cintorínom, aby bol viditeľný z diaľky. Len čo však prišla zima – a tie vedia byť v týchto končinách poriadne tuhé s veľkou nádielkou snehu – cerkev osirela.

Možno práve pre svojich veriacich ju nazývajú neposednou. Tí, sa ako snažili, nedokázali sa vydriapať po šmykľavom svahu až k dverám cerkvi. A tak na jar chrám znovu rozobrali a preložili na dnešné miesto. Pre veriacich to bolo poučenie, že sa netreba veľmi vyvyšovať. A takto nejak vznikli pikošky o neposednom kostole. Vraj ho preto tak dodnes nazývajú.

Návštevu cerkvi si môžete objednať na obecnom úrade.

TELEFÓN: +421 56 6582514

EMAIL: inovce@inovce.sk

Zdroj: Terraincognita

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM