Kultúra

Pohľad, ktorý si v našom meste nenechajte ujsť: Vyše 800 nádherných kraslíc na jednom mieste!

Očarujúca krása pochádzajúca zo šikovných rúk ľudí. Tak toto presne môžete vidieť na jedinom mieste. V Zemplínskom múzeu otvorili výstavu, na ktorej sa prezentujú 26 vystavovatelia s až 860-timi kraslicami zdobenými rôznymi technikami.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad, ktorý si v našom meste nenechajte ujsť: Vyše 800 nádherných kraslíc na jednom mieste!
Zdroj: TASR

„Na výstave, ktorá potrvá do 17. apríla tohto roka, sú zastúpené rôzne tradičné i netradičné techniky. Reliéfne zdobenie voskom, slamou, vyškrabávanie, drôtovanie, dopĺňajú obnitkovanie, patchwork či dokresľovaná batika," informovala múzejná pedagogička múzea Mária Fuchsová.

Medzi autormi aj muži

Autormi vystavovaných vajíčok sú nielen ženy, ale aj viacerí muži. Ide napríklad o Jozefa Hvozdíka zo Sečoviec, Jána Hlaváča z Jastrabieho pri Michalovciach či Michala Šelepeca zo Sniny, ktorý sa tejto záľube venuje spoločne so svojou manželkou.

Okrem nich sa na výstave prezentujú so svojou prácou aj ďalší vystavovatelia zo Zemplína, a to konkrétne zo Stakčína, Humenného, Vojčíc, Trebišova, Dvorianok, Slovenskej Kajne, Rakovca nad Ondavou, Strážskeho, Michaloviec či obce Bajany.

Na výstave aj pštrosie kraslice

„Svojou veľkosťou výstave dominujú pštrosie kraslice zdobené napríklad decentnou technikou drôtovania od Vladislavy Puškárovej z Humenného. Za zmienku stoja aj veselé maľované kraslice Marty Tejgiovej zo Strážskeho," vysvetlila Fuchsová. Návštevníkov výstavy podľa jej slov určite zaujme aj madeirová kraslica z holubieho vajíčka od Rakovčanky Aleny Pelechovej.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM